VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Normy pro školní jídelny nevyhovují, ukázaly testy

Střední Čechy – Nabídnout jídla chutná a zdravá – a ještě je dokázat připravit za rozumné ceny. To jsou úkoly, před nimiž stojí týmy školních jídelen. Výsledky jejich úsilí jsou pod přísnou kontrolou – a to nejen ze strany mlsných jazýčků dětských strávníků.

12.9.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

Rozhoduje profesionalita

O školní obědy se pozorně zajímají i rodiče, připomíná Jana Tomicová, která na středočeské hygienické stanici vede odbor hygieny dětí a mládeže. „Rodiče oprávněně chtějí pro své děti to nejlepší, ale představa kvalitního školního oběda se u každého poněkud liší,“ konstatovala Tomicová. S tím, že to, jak budou dětem obědy chutnat, může ovlivnit leccos: vliv kolektivu, návyky z rodiny, ale také prostředí školní jídelny – a především umění a profesionalita týmu kuchyně. Jen moderní vybavení kuchyně (na jehož pořízení často kladou důraz obce a města jako zřizovatelé škol), nestačí. Důležité je i to, jak si kuchařky a jejich vedoucí dokážou poradit s takzvaným spotřebním košem. Ten stanoví, které potraviny a v jakém množství mají používat.

Příkladem pro ostatní se mohou stát jídelny škol v Komenského ulici v Týnci nad Sázavou na Benešovsku a v Kremnické ulici v Kutné Hoře. Tam již pracují s nejnovějšími odbornými poznatky. Krajští hygienici je totiž vybrali jako nejlepší školní jídelny, které byly v uplynulém školním roce zařazeny do studie zaměřené na hodnocení školních obědů pro věkovou kategorii od sedmi do deseti let.

Normy zaspaly vývoj

Celorepublikové zkoumání zaměřené mimo jiné na ověření, zda pokrmy podávané žákům dodávají živiny pro zdravý vývoj dětí, přineslo jasný závěr: školní obědy vyžadují změnu hodnocení i výživových norem. Odborníci ovšem posuzovali nejen obědy připravované ve vybraných školních jídelnách, považovaných za ty nejlepší z nejlepších. Jejich jídla porovnávali s pokrmy z náhodně vybraných škol, zařazených do skupiny „ostatní“. Zapojili se i chemici: zástupci hygienických stanic odebírali vzorky obědů, jejichž obsah živin následně analyzovaly laboratoře zdravotního ústavu.

Závěr? Potvrdily se dřívější závěry, že standardy pro školní kuchyně volají po změně. Vycházejí z předpokladů starých téměř tři desetiletí – a životní styl se za tu dobu změnil. Jako zastaralá se jeví třeba představa, že školní oběd by měl pokrýt 35 procent denní potřeby živin (a to všech bez rozdílu). Výzkum ukázal, že takové doporučení pokulhává za tím, co aktuálně chtějí dětští strávníci i jejich rodiče. Zvláště energie dodávají školní jídelny dětem méně, než stanoví doporučení – přičemž ty hodnocené jako nejlepší většinou ještě méně než jídelny ze srovnávacího vzorku z kategorie „ostatních“.

Již dřívější výzkumy také ukázaly, že v některých školách si kuchařky nedělají starosti s velikostí předkládaných porcí. Poukázaly také na častý přebytek sodíku – a naopak menší obsah železa či vápníku, jež děti pro svůj vývoj potřebují. Zlepšit by se však měla i zastoupení hořčíku či mědi.

Hodnocení obědů z nejlepších školních jídelen

Vyhovují obědy z kuchyní vybraných mezi nejlepší aktuálně platným nutričním doporučením (zajistit 35 procent z doporučené denní dávky)?

Kategorie - Hodnocení 2017/18 - Hodnocení 2015/16
Energie - 61 % jídelen pod minimem - 43 % jídelen pod minimem
Bílkoviny - 100 % jídelen vyhovělo - 100 % jídelen vyhovělo
Sacharidy - 100 % jídelen vyhovělo - 96 % jídelen pod minimem
Tuk - 50 % jídelen pod minimem - 29 % jídelen pod minimem

Zdroj: Státní zdravotní ústav ČR

Autor: Milan Holakovský

12.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Práce i mimo region. Odměna dle výkonu. Možnost výdělku až 30 000 Kč. První kontakt telefonicky.. Pracoviště: Jan heřmánek, 257 65 Čechtice. Informace: Jan Heřmánek, +420 739 245 883. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 17 000 Kč Pomocní kuchaři Pomocní kuchaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozice: pomocní kuchaři, Vhodné i pro OZP., Přijmeme pracovníky na pozici pomocné kuchařky nebo kuchaře., Zaměstnanecké výhody: zaměstnanecká strava, nápoje, lyžování v areálu zdarma, Nástup: od 1.12.2018 do 31.3.2019 (možnost prodloužení). Mzda: 17 000,- až 25 000,- Kč, Kontakt: Vaverková Libuše, tel.: 739 393 543, e-mail: vaverkova@moninec.cz, Místo výkonu práce: MONÍNEC s.r.o., Moninec č.p. 7, 257 91 Sedlec-Prčice 1. Pracoviště: Monínec s.r.o., 257 91 Sedlec-Prčice 1. Informace: Libuše Vaverková, +420 739 393 543. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech uklízeč. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Benešov, Úklid výrobních prostor, kanceláří, šaten, soc. zařízení. Pracovní poměr se uzavře na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou. Jedná se o 1směnný provoz: ranní 6, 00 hod. - 14,00 hod, po zkušební době stravenky. První kontakt telefonicky 7-15 hodin.. Pracoviště: Sea clean m.b., s.r.o.- pracoviště benešov, Jana Nohy, č.p. 2048, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: René Jurásek, +420 737 248 686. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 23 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovnice. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Bystřice, Rozšiřujeme tým ekonomického oddělení, vhodné i pro absolventy. , Náplň práce: sběr dat, vnitropodnikové výkaznictví, zpracování dat, vystavování účetních a daňových dokladů., Požadujeme: SŠ, pečlivost, znalost práce na PC, především znalost MS Excel. , Nabízíme: HPP, velmi dobré finanční ohodnocení dle praxe, kvalifikace a zkušeností s dalším růstem závislým na výsledcích, zaměstnanecké benefity (stravenky, 5. týden placeného volna, permanentky na sport a kulturu atd.) , Nástup od 1. 10. 2018 nebo dle dohody. Pracoviště: Bystřice. , Možnost domluvit i nižší úvazek., Bližší informace Vám ráda předá Jitka Marková, tel.: 778 746 757. Na Vaše životopisy se těšíme na e-mailové adrese: personalni@elmoz-czech.cz.. Pracoviště: Elmoz czech, s.r.o. - provozovna bystřice, Dr. E. Beneše, č.p. 137, 257 51 Bystřice u Benešova. Informace: Jitka Marková, +420 778 746 757.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZUJEME

Bouře v kraji zastavila vlaky

Sázavský ostrov přivítal babí léto.
52

OBRAZEM: Sázavský ostrov přivítal babí léto

Řidič se otáčel na dálnici poté, co špatně sjel

Střední Čechy – Rozruch na dálnici D1 poblíž obce Mirošovice nastal v neděli ráno. Přesně v půl osmé vyjeli policisté prověřit informace hovořící o tom, že na 21. dálničním kilometru bylo zaznamenáno vozidlo v protisměru. Auto jedoucí v jízdním pásu směrem na Brno, avšak mířící ku Praze.

Při investování si Týnec nad Sázavou pomohl dotacemi

Týnec nad Sázavou – Pouhých 15 milionů korun může Týnec každý rok utratit při investování. To není mnoho. Přesto se městu podařilo realizovat některé akce, jejichž pořizovací cena přesáhla očekávání. Podařilo se to díky dotacím.

Spěšné vlaky mezi Prahou a Benešovem zajistí České dráhy

Ranní a odpolední přepravní špičku mezi Prahou a Benešovem vyztuží od prosince nové elektrické spěšné vlaky. Budou jezdit na objednávku kraje (tedy za dotace) a zajišťovat je budou České dráhy. Nahradí tak Arrivu, která nyní na trati provozuje spěšné vlaky na své vlastní komerční riziko. 

Ze světových her v Koreji přivezl berounský hasič medaile

Chungju (Jižní Korea) /FOTOGALERIE/ - Až v Jižní Koreji se od 10. do 17. září činili dva hasiči ze středních Čech. Dušan Plodr z berounské stanice profesionálů a jeho kolega Radek Kladiva z Vlašimi se ve městě Chungju zúčastnili 13. Světových hasičských her. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT