„Člun včetně vozíku na jeho převážení stál 260 000 korun a město ho zaplatilo ze svého rozpočtu. Na vodu byl spuštěný po slavnostním požehnání,“ řekl starosta Neveklova Jan Slabý.

Na katastru města leží i část vltavských břehů, o bezpečnosti na vodě pravidelně město Neveklov jedná se Státní plavební správou a v kontaktu je také s poříčním oddílem policie, vodními záchranáři a Povodím Vltavy. Tato spolupráce nakonec vyústila v rozhodnutí zastupitelů koupit motorový člun jednotce dobrovolných hasičů. „Ovládat ho bude pět strojníků, kteří kvůli tomu absolvovali školení na Státní plavební správě a úspěšně složili zkoušku způsobilosti. Plavidlo bude označeno státní vlajkou a vlajkou JPO 2 Neveklov červené barvy se znakem města, kterou radnice nechala vyrobit,“ doplnil Jan Slabý. Na základě spolupráce budou hasiči v případě potřeby pomáhat i na katastrech sousedních obcí v povodí Vltavy.

Exministr financí Andrej Babiš na setkání starostů ve Zbraslavicích na Kutnohorsku.
Ráno po odvolání z funkce: exministr Babiš zavítal mezi starosty na Kutnohorsko

Velitel Sboru dobrovolných hasičů Neveklov Miloš Vrňák podotkl, že člun se bude využívat nejen při záchraně života, zdraví a majetku. Ve spolupráci s poříčním oddílem policie budou hasiči také dohlížet na dodržování pravidel provozu motorových plavidel na přehradě.

Historie sboru

SDH Neveklov byl založen v roce 1876. V roce 2002 se stal poloprofesionální jednotkou s označením JPO 2, která na výzvu Hasičského záchranného sboru Benešov vyjíždí k zásahům nejen v katastru města, ale i v rámci celého okresu. „Vybavenost jednotky je velice dobrá. Máme zásahová vozidla CAS 20 na podvozku Tatry 815, CAS 32 na podvozku Tatry 148 a Avii,“ dodal Miloš Vrňák. Podle starosty Jana Slabého chce město hasičům pořídit ještě dodávku na přepravu osob.

V současné době má neveklovský hasičský sbor téměř 100 členů. Výjezdovou jednotku tvoří 16 členů, kteří drží v pravidelných službách nepřetržitou pohotovost a jsou tak schopni kdykoliv zasáhnout. Neveklovští hasiči mají ročně kolem 60 výjezdů. Nedávno například pomáhali s likvidací požáru budovy v bývalých kasárnách v Benešově nebo s likvidací požáru areálu na recyklaci pneumatik v Bělčicích.

Ilustrační foto.
Divadlu věnují volný čas, odmění je potlesk publika