„Program neprobíhá jen tady na náměstí, ale i u nás ve škole, kam jsme pozvali žáky sedmých a osmých tříd z benešovské Základní školy Dukelská," zdůraznila Alena Fraitová, koordinátor ekologického vzdělávání VOŠ a SZŠ Benešov.

Tam pro ně jak pedagogický sbor, tak samotní žáci připravili aktivity z oboru zahradnictví, veterinářství, na školním statku si pak školáci mohli prohlédnout mechanizaci, golfové hřiště nebo novou jízdárnu, kde si mohli osvojit některé základní nácviky s koněm či se na něm svézt.

„Tady na náměstí jsme se v letošním roce zaměřili na veřejnost, a i zde jsme pro ni připravili aktivity v rámci čtyř našich oboru," vysvětlila Alena Fraitová.

„Za obor zahradnictví tady vidíte aranžování květin a sadovnické kreslení, což je naše sadovnická tvorba. Je to v podstatě zahradní architektura. Potom tady máme naše veterináře, kteří připravili pro malé návštěvníky nácvik dojení na trenažéru, a poznávání a přiřazování stop ke zvířatům," popsala první dvě stanoviště organizátorka Dne Země na benešovském Masarykově náměstí.

Dalším stanovištěm pak bylo přírodovědné lyceum, kde si mohli zájemci prohlédnout nebo pomocí měřítka vyrobeného z tvrdého kusu papíru změřit živou splešťuli blátivou . A to jak samičku, tak i samečka. Každý, kdo se nebál, mohl vzít spešťulku do ruky a zástupci zemědělské školy jim prozradili něco o jejím životě.

„Splešťule to v každém případě přežije. Už jsme ji tady jednou měli, a po návratu zpět do svého domova byla zcela v pořádku," vyvrátila Alena Fraitová obavy z toho, zda její časté vyndavání z lahve nemůže ohrozit její život.

Velkou atrakcí byl pak bezesporu traktor, jenž prezentoval obor agropodnikání. Ať už velký nebo malý návštěvník se mohl do jeho kabiny posadit a dokonce si i zatroubit. Také zde byl k dispozici pedagog a žáci, kteří ochotně odpovídali na otázky týkající se vybavení stroje či funkcí jednotlivých ovládacích prvků.

„No a pro ty nejmenší tady máme maňáska z papíru. Je to taková kravka, takže děti, které jsou zdatnější si ji mohou vyrobit na místě, komu to třeba úplně nepůjde, může si vzít předlohou sebou, a buď doma s rodiči nebo ve školce s paní učitelkou ji dokončit," uzavřela představování všech stanovišť Alena Fraitová.

Den Země (Earth Day) si poprvé připomenuli v roce 1970 ve Spojených státech, a zúčastnilo se ho tehdy více než 20 miliónů lidí. O rok později pak svátek uznala OSN a dnes se slaví přibližně ve 175 státech celého světa. V posledních letech se do akcí Dne Země zapojuje více než miliarda lidí. Den Země v České republice slavíme od roku 1990.