Jeho základními zbraněmi jsou pěsti, lokty, kolena a nohy. I z tohoto důvodu se thajskému boxu občas přezdívá bojové umění osmi končetin.

Veškeré údery se vedou plnou silou a kromě útoků na páteř, genitálie, krk a klouby jsou povoleny téměř všechny údery, které současné bojové sporty znají. Thajský box je jednoduše taková Formule 1 ve světě bojových sportů.

Každý z ostatních populárních bojových stylů, jako kickbox, či třeba box nemají povolenou celou škálu technik. Toto činí thajský box zcela unikátním a pro diváky také zpravidla znamená nejvíce atraktivní podívanou.

Popularita thajského boxu ve světě poslední roky strmě stoupá a v současné době se tento sport trénuje již na celé planetě. Mezi nejlepší státy patří samozřejmě Thajsko, jež pojalo tento sport za své národní dědictví, a především v lehčích váhových kategoriích nemá Thajsko v současné době téměř konkurenci.

V Evropě můžeme považovat za „meku“ tohoto sportu Holandsko, které má mnoho skvělých bojovníků. Nizozemí si ale za roky vývoje vytvořilo svůj vlastní specifický bojový styl, který se již v mnoha aspektech tradičnímu thajskému boxu nepodobá. Tradičnímu thajskému boxu holdují především postsovětské republiky v čele s Ruskem a Běloruskem. A právě i bojovníky z Běloruska uvidíme v Benešově.

Thajský box se u nás po několika letech útlumu opět vydral na výsluní a během několika posledních let bylo vychováno mnoho skvělých bojovníků. Některé z nich také uvidíme v benešovském ringu. Představí se nám třeba Michal Krčmář, jeden z nejtalentovanějších borců u nás ve váze do 70 kg.

Michal je zkušený bojovník, který má na svém kontě více jak 30 zápasů a dvakrát získal titul mistra České republiky v tomto sportu.

Dále se nám představí Jan Vlasák, který oplývá mnoha zkušenostmi z různých bojových sportů jako třeba box, taekwondo, kickbox a v poslední době se soustředí především na thajský box. Honza Vlasák je také mistrem republiky a mistrem světa asociace ISKA v kategorii K-1.

Z dalších bojovníků uvidíme mistra republiky Vladimíra Říhu, excelentního technika Ilju Miknievitche, původem z Běloruska, pak také Jirku Hoppa, Libora Staníka, Martina Mileva. V neposlední řadě by se nám v ringu měly představit i dívky a ukázat, že tento tvrdý, ale krásný sport, není jen výsadou mužů.

Thajský box a bojové sporty všeobecně patří mezi divácky nejatraktivnější sporty a vyprodané sály na galavečerech tomu dávají za pravdu.

Nemusíte být zrovna fanoušek Muay Thai a přesto jsme přesvědčeni, že Vás atmosféra večera strhne a získáte tak další nezapomenutelný zážitek.

Již tuto v sobotu v benešovském KC Karlov uvidíme zápasy české špičky s bojovníky z Běloruska a Slovenska a my doufáme, že tam nebudete chybět.

MASTA