Houbaření je stále jednou z populárních a tradičních sezónních aktivit. Díky počasí roste řada druhů hub, proto by si vášnivý sběrači měli dát pozor na jedovaté druhy.

„Na Benešovsku zatím odborníci žádnou otravu způsobenou houbami nezaznamenali,“ potvrdila tisková mluvčí Středočeského záchranné služby Tereza Janečková.

Snadno si ale také můžeme splést jedlé houby s nejedlými nebo dokonce se zdraví škodlivými.

„Nemusíme se otrávit jenom jedovatými houbami. I jedlé houby mohou být nebezpečné, pokud je skladujeme v igelitovém sáčku, protože se do dvou hodin zapaří. Z jedlé houby se pak stává nejedlá, pokud je přestárlá. Nezdravé jsou samozřejmě i houby nesprávně tepelně upravené,“ uvedla mluvčí Tereza Janečková.

Záchranáři proto houbaře varují, aby sbírali jenom ty druhy hub, které stoprocentně znají a to do prodyšných košíků. Houby hned po příchodu z lesa zpracovali a dostatečně dlouho tepelně upravili.

Pokud i přes dodržené rady k otravě dojde, měl by každý houbař znát zásady první pomoci.
„První pomocí v případě otravy je vyvolat u člověka zvracení, podat nejlépe živočišné uhlí pro vyprázdnění střev a velké množství vody, které propláchne ledviny,“ sdělila Janečková.

Poté je velmi nutné zavolat záchrannou službu nebo dopravit postiženého do nemocnice. V nemocnici dají obsah žaludku k toxikologickému rozboru, kde identifikují toxické látky a lékaři naleznou protilátku.

„Na místě záchranáři zajistí vzorky jídla, které postižený zkonzumoval a co nejrychleji pacienta převezou do nemocnice,“ řekla mluvčí Středočeské záchranné služby Tereza Janečková.