V těchto mrazivých dnech s sebou nese riziko. Varují před ním pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR (SZPI).
„Dle požadavků na jakost uvedených v českých normách musí být mimo jiné splněna základní podmínka, a to, že výrobky nesmí být poškozeny nízkými teplotami nebo mrazem,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová s tím, že pokud vznikne takovéto porušení jakosti, nesmí být produkty uváděny do oběhu, protože vznikne jejich nevratné, trvalé poškození.
Sice nejsou stanoveny limitní hranice teplot, při kterých by se tyto produkty nesměly prodávat, ale je na každém podnikateli, aby si zajistil vhodné prodejní podmínky, aby zůstala zachována předepsaná jakost. „Poškození mrazem totiž nemusí spotřebitel při nákupu odhalit. Vady takto poškozených produktů se projeví až doma, kdy dojde k vyrovnání teploty potraviny s okolním prostředím, čímž se změní konzistence produktů. Ztrácí se typické vybarvení a v neposlední řadě se mění i chuť. Rostlinná pletiva se totiž v důsledku působení mrazu zcela poškodí, a tím může dojít k nežádoucím smyslovým, jakostním a mikrobiologickým změnám – hnilobným procesům,“ řekla Šmídtová.
Nabízené ovoce a zelenina musí být čerstvého vzhledu, celé a zdravé. Není dovolen prodej necelistvých plodů ani jiných konzumních částí. V žádném případě nesmí být plody poškozeny hnilobou a plísní. „Ani kdyby bylo za opravdu skvělou cenu,“ dodala mluvčí SZPI.