Až do března nebude paraZOO pro zájemce přístupná. Zaměstnanci tak mají více času na přemýšlení, co v areálu zvelebit či změnit. „V plánu do budoucna máme přijmout další handicapovaná zvířata. Na to se nabaluje rozšířovaní. ParaZOO není nafukovací, takže uvidíme, jak to dopadne,“ řekla vedoucí úseku paraZOO Alena Konvalinová.

Pracovníci paraZOO krom úvah o nové sezóně museli i zazimovat vodní želvy, které normálně pobývají ve venkovním akváriu. Přes zimu se také musí lehce pozměnit péče o zvířata. „Musí dostávat více potravy,“ uvedl vedoucí Záchranné stanice pro živočichy Petr Švingr.

Ilustrační foto
Nádhera v rodině Říhových – otec se synem v sestavě kola



Ani v Záchranné stanici pro živočichy v Pavlovicích se nebude zahálet. Potřeba je třeba upravit voliéry tak, aby vyhovovaly. Vyměňovat se budou proto klacky a větve, na kterých sedí dravci. „S kolegy nemáme tolik práce, jelikož výjezdů do terénu je přes zimu méně. Během sezóny jich máme až osm denně, nyní maximálně tři. Díky tomu se můžeme více věnovat zvířatům ve stanici,“ dodal Petr Švingr.

Ve stanici nyní pečují nejen o ježky a dravce, kteří pomoc přes zimu potřebují tradičně, ale také hned o osm pruhovaných selátek. „Malí čuníci se k nám dostali v polovině listopadu. Našli je u Postupic v díře. Byli promrzlí, hladoví a sami. Na bříškách měli ještě zaschlé pupeční šňůry. Matku jim zřejmě někdo zastřelil anebo ji srazilo auto,“ přiblížil Petr Švingr.

Přes zimu je potřeba opečovávat i labutě, které se mohou zranit při přeletu ze zamrzlého rybníku na jinou vodní plochu. Labuť se zraněným křídlem je tak dalším pacientem v Pavlovicích. Pracovníci ji chtějí vypustit nejlépe do konce týdne. Jelikož jsou labutě zvyklé na partnery, nynější pacientka ze žalu nepřijímá potravu. Tak hrozí, že než se jí vyléčí křídlo, steskem zemře. Tomu ale pečovatelé chtějí zabránit.

Jak pomoci zvířatům Prasátka, o které v pavlovické stanici pečují, se do přírody již nevrátí. Ochočení by v jejich dospělosti bylo nebezpečné jak pro ně, tak pro lidi. Ošetřovatelé jim proto budou hledat umístění v nějaké oboře, případně v nějaké zvířecí expozici. Ještě to ale potrvá, než zesílí a budou se moci přestěhovat. „Kdokoli by rád pomohl divokým zvířatům v nouzi, je nyní ideální čas.

Potřebujeme nejen krmení pro selata i pro ostatní zvířata. Spotřebujeme hodně granulí, masových konzerv a piškotů. Také zužitkujeme různé zrniny jako slunečnici, proso a obilniny včetně ovesných vloček a kukuřice. K podestýlání využijeme staré noviny z nevoskovaného papíru a také bavlněné hadry,“ řekl Petr Švingr. Dárky lze dovézt přímo do Záchranné stanice nebo je mohou zájemci zanechat ve Vlašimi. „Příznivci si mohou přijít také prohlédnout zimní paraZOO, která bude výjimečně otevřena 25. prosince od 13 do 16 hodin. Budeme zde slavit Vánoce pro zvířátka a v té souvislosti budeme také přijímat dárky pro pacienty,“ dokončil Petr Švingr.

Ilustrační foto.
Ve středu v Benešovském deníku: prvňáci ze ZŠ Vorlina ve Vlašimi
Ilustrační foto.
Organizace působící v turistickém ruchu si plácly: budou spolupracovat