„Nevíte-li, jaké zvíře si pod názvem tchoř tmavý představit? Vybavte si poměrně často chovanou lasicovitou šelmu fretku. Ta byla totiž vyšlechtěna právě jeho domestikací. Tchoř tmavý však nebývá ani bílý, ani žlutý, šedý. Mívá pouze tmavou hnědočernou srst, kterou prosvítá světlá žlutavá podsada. Jen na obličeji má bílé skvrny tvořící typickou bílou masku," popsala nezvaného hosta zámeckého parkoviště pracovnice Českého svazu ochránců přírody Vlašim Michala Jakubův.

„Tento netradiční pacient je u nás od soboty. Našli ho na parkovišti u Konopiště a předali městské policii, odkud jsme si jej vyzvedli. Je to ještě tchoří mládě. Nejspíš byl sražený autem, protože má narušenou pohyblivost a točil se pořád dokolečka. Na noze a na ocase má dvě ranky, kde byly muší larvy. Pravidelně ho kontroluje naše veterinářka a docela se mu daří," přiblížil zdravotní stav tchoře z Konopiště Stanislav Němec, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim.

Tchoře tmavého můžete potkat na okrajích lesů, poblíž potoků a také u lidských staveb. Loví zde myši, potkany, drobné ptáky, u vody pak žáby a potápí se i pro ryby. Troufne si i na daleko větší kořist, než je sám.

V naší přírodě jsou tchoři především díky změnám v obhospodařování krajiny méně častí než v minulosti. Pro kvalitní kožešinu byli oblíbenou kořistí lovců a ohrožuje je také doprava anebo například domácí kočky. Zda se také tchoř dostane do rukou ošetřovatelů stanice, však záleží především na náhodě, zda někdo poraněné divoké zvíře najde či nikoli. A také samozřejmě na tom, jak se nálezce zachová. Také se do stanic většinou nepředávají již uhynulí jedinci.

„Tchoři se k nám dostávají jen velmi zřídka. Z šelem nejčastěji přijímáme kuny. Jak poraněné, tak i osiřelá mláďata. Tu a tam se do naší péče dostane lasička, někdy osiřelé vydří mládě nebo vydra sražená autem," vyjmenoval Stanislav Němec a upozornil také na případy, kdy lidé chtějí nalezenému poraněnému zvířeti pomoci sami a vezmou si jej domů.

K tomu lákají především roztomilá mláďata. Bohužel to pak mnohdy nekončí dobře. Navíc to je protizákonné.