Také tam se totiž koná od minulého týdne výcvik směřující k ochraně strategických objektů České republiky.

Kvůli tomu do Soutic na Benešovsku, malé obce na břehu Želivky, přijelo na 140 členů pěší roty Aktivních záloh, při Krajském vojenském velitelství Praha. Společně s nimi se cvičení zúčastnily také složky Integrovaného záchranného systému – Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a požárníci Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Ilustrační foto.
Městská policie v Benešově přijala za květen 240 tísňových volání

Ukázkou boje a zadržením pachatelů teroristického útoku na zdroj pitné vody a hráz přehrady, vyvrcholilo cvičení nazvané Hráz 2017. „Zhoršila se bezpečnostní situace České republiky, což potvrdily zpravodajské služby. Jednotky Aktivních záloh tady na Želivce střeží prostor hráze a úpravny pitné vody," připomínal ředitel Krajského vojenského velitelství Praha Roman Tkačík námět cvičení před zahájením ukázky boje. „Při cvičení jde o to, aby se vojáci co nejvíce přiblížili realitě, která by je v případě skutečného nasazení, čekala," dodal Tkačík.

Právě proto dramaturgie cvičení počítala také se zraněnými. Kvůli nim na hrázi, poté, co ustala přestřelka s teroristy, kteří do vody vhodili neznámý předmět, zasahovali také zdravotníci. „Děláme to, co pokaždé, zachraňujeme zraněné," usmál se ředitel ZZS Středočeského kraje Martin Houdek při dotazu k náplni práce zdravotnických záchranářů při cvičení.

Bývalá škola v benešovské Husově ulici.
Co se skrývá za kauzou bývalé školy v Husově ulici?

Práci měli pochopitelně také profesionální hasiči z Benešova, Vlašimi a Zruče nad Sázavou a protichemické jednotky z Kamenice u Týnce nad Sázavou. „Cvičení jde podle plánu, ale pokud bychom takový zásah dělali doopravdy, tedy naostro, žádná sranda by to nebyla," potvrdil ředitel HZS Benešov Josef Setnička a jeho kolega Martin Kučera, člen štábu cvičení, doplnil, že vojáci sice zneškodnili pachatele, který nesl neznámou látku do vody, ale po nich se svého úkolu ujali právě hasiči. „Odebrali vzorky vody, zabezpečili okolí a postavili dekontaminační stanici, kde se budeme dekontaminovat osoby i materiál," uvedl zkušený hasič.

Podle Petra Kubaly, ředitele Povodí Vltavy, pod nějž Švihov patří, zajistila správa vodního díla při podezření z úniku jedovatých látek okamžité zastavení odběru vody do úpravny. „Uzavření odběru bylo z naší strany to nejdůležitější, protože tím se zamezilo kontaminaci dalších částí systému úpravny vody," vysvětlil ředitel Povodí Vltavy.

Křivsoudovskou poštu převzala pod svůj patronát obec. Jinak by pobočce hrozilo zrušení.
Poštu v Křivsoudově provozuje od začátku června obec

Svou roli měli při cvičení také policisté. Právě oni byli určeni k eskortě zadržených osob k dalším procesním úkonům. „Současně tu byli nasazeni policisté z poříčního oddělení, jejichž potápěči prohledávali dno přehrady a zjišťovali, zda se tam nachází nějaký podezřelý předmět s nebezpečnou látkou," potvrdila mluvčí benešovské policie Veronika Čermáková.

Vyhodnocení celého cvičení chystá Krajské vojenské velitelství Praha na čtvrtek 15. června.

Aktivní zálohy jsou součástí dobrovolné obrany státu a zapojuje se do nich ve 22 jednotkách zhruba 1500 mužů i žen. Už v roce 2025 by ale, podle Ministerstva obrany, mělo v Aktivních zálohách sloužit dokonce kolem pěti tisíc vojáků v necelých 60 jednotkách.

Záložníkem se může stát každý muž a žena, od 18 do 60 let. Musí být zdravý, nesmí být trestaný a musí také mít dokončené středoškolské vzdělání. Záložníci mají svá civilní zaměstnání a vojáky se stávají jen při výcviku nebo nasazení při krizových situacích, například povodních. Za účast na armádním cvičení, které se zpravidla koná jednou za rok, jim stát vyplácí náhradu mzdy ve výši 18 tisíc korun.

Bývalá škola v benešovské Husově ulici.
Co se skrývá za kauzou bývalé školy v Husově ulici?