Podle rodáka z Olbramovic a zaměstnance Kanceláře Prezidenta republiky, šlo v loňském roce o nultý ročník, který byl navíc pořádaný narychlo.

„Chtěli jsme uspořádat něco, co ve Stříbrné Skalici opravdu dlouho nebylo," uvedl loni, krátce před startem nultého ročníku Jan Říha, který se jako jeden z padesátky běžců postavil na start závodu.

„Běželo se mi dobře, byl jsem spokojený," zhodnotil tehdy běh sám Jan Říha. „Běžci byli také spokojení. Říkali, že to bylo fajn a byli velmi pozitivní," dodal nevidomý sportovec.

Start prvního ročníku závodu je naplánovaný na čtvrt na dvanáct a zájemci se mohou vydat na trasy dlouhé 5,5 a 12,5 kilometru. Zaběhat si mohou ale i děti. Pro ně je připravená trasa v délce jednoho kilometru. Ti se postaví na startovní čáru v 9.40.

Zatímco v loňském roce byla akce zaměřena pouze na charitativní běh, letos se mohou návštěvníci těšit i na doprovodný program. Na stříbnoskalickém náměstí budou mít jak děti, tak i dospělí možnost zazávodit si na koloběžkách či si vyzkoušet horolezeckou stěnu. Děti si pak budou moct ještě navíc zadovádět v malém skákacím hradě.

Chybět nebude ani občerstvení. V půli trati bude čekat na závodníky voda, na náměstí pak voda a párky. Po celou dobu konání akce bude pro všechny účastníky otevřená nejen hospoda na náměstí, ale i cukrárna.

„Výtěžek z akce bude stejně jako v loňském roce věnovaný Dětskému domovu Sázava," poznamenal jeden z dvojice organizátorů a dodal, že každý závodník dostane po uběhnutí celé tratě věcný dárek.

Kategorie budou rozděleny na muže a ženy. Ti budou mít možnost využít zázemí základní školy na náměstí, kde se budou moct převléknout a nechat si tam věci a k dispozici jim budou i sprchy a záchody.

Organizátoři nabádají, aby měl každý závodník u sebe mobilní telefon pro zavolání nutné pomoci.

Startovné děti ⋌zdarma
Startovné dospělí ⋌100 korun
Handicapovaní závodníci⋌ zdarma
Dětská registrace ⋌9 až 9.30
Registrace dospělí ⋌10 až 11 hodin
Dětský start ⋌9.40
Hromadný start dospělí ⋌11.15