Akce celorepublikového významu se koná pokaždé na jiném místě. Pro rok 2014 pořadatelství převzal od KČT Humpolec Klub českých turistů Benešov. Jeho funkcionáři už kvůli tomu rozjeli řadu jednání. Z nich také vyplynulo, že mediálním partnerem pochodu s názvem Za posledním puchýřem je Benešovský deník.

Do zdárného uspořádání turistické akce se ale zapojilo také město, když vyhovělo žádosti KČT Benešov s finanční podporou.

„Zastupitelstvo město odsouhlasilo jako jednu z položek částku dvě stě padesát tisíc korun jako příspěvek na uspořádání zmiňovaného pochodu," potvrdil místostarosta Benešova Roman Tichovský.

Nač městská kasa přispěje?

Pochod zařazený mezi významné akce v kalendáři KČT se v Benešově uskuteční od pátku 14. do neděle 16. listopadu 2014.

„Začne vlastně už ve čtvrtek. To budou do Benešova přijíždět turisté ze vzdálenějších míst," připomněl předseda KČT Benešov Jiří Polesný.

Vzhledem k tomu je jasné, že tito přespolní v Benešově také budou muset někde složit hlavu. A právě proto KČT Benešov jedná s řediteli základních škol ve městě, aby na pátek 14. listopadu vyhlásili ředitelské volno a uvolnili pro potřeby turistů tělocvičny. Právě tam, jak je to obvyklé v jiných městech, by měli účastníci po celou akci noclehárny.

„Zatím to nemáme potvrzeno, ale věřím, že nám ředitelé škol vyjdou vstříc," doufá předseda KČT Benešov.

Na pátek 15. listopadu připravují podle tradice benešovští turisté pro své kolegy asi pět zájezdů do okolí města.

„Pojedeme do vlašimského parku, do Českého Šternberka nebo do šachet v Jílovém u Prahy," připomněl některé z uvažovaných výletů Polesný s tím, že v cíli si turisté vyšlápnou na trasu 3 až 5 kilometrů dlouhou.

Po návratu do Benešova je tam kolem sedmé večer čeká slavnostní zahájení celé akce.

V sobotu 15. listopadu se pak turisté rozejdou po pěti trasách dlouhých od 12 do 50 kilometrů a kolem 19 hodiny je čeká slavnostní ukončení akce a předání stuhy nástupnickému městu, které uspořádá pochod Za posledním puchýřem v roce 2015. Které město to bude, ale v tuto chvíli benešovští turisté zatím netuší. Hned po té se ale turisté přesunou do KD Karlov, kde budou mít svou taneční zábavu s kapelami Vranovankou a PoKrokem, rovněž z Vranova.

Ale faktický konec akce bude až v neděli 16. listopadu. To turisté půjdou městskou trasu, která kopíruje trasu ekovláčku, a proto zavítají i do parku na Konopišti. Teprve po jejich návratu do Benešova pochod skutečně skončí.