Akce pojmenovaná Ztracená zvířata bude především pro zúčastněné hrou. Registrace zájemců bude v 15 hodin v Podblanickém ekocentru ve Vlašimi. Hry se mohou zúčastnit jak děti, tak dospělí. Úkolem přítomných bude projít vybranou částí města a během cesty vyřešit šifry, pomocí kterých nalezou ztracená zvířata. Soutěž bude mít i slavnostní zakončení. Na závěr akce se účastníci dozví, kdo byl nejlepší a nejrychlejší, následně vítězové dostanou také cenu.

Vstupné, které je vcelku zanedbatelné a činí 30 korun za jednoho, věnují mladí ochránci přírody Včelojedi právě na podporu zvířat v paraZOO. Mezi nimi jsou nyní i živočichové, kterým se na silnici řidiči nevyhnuli a tím pádem zvířata bojují se zraněním. „Nyní ve stanici pečujeme hned o několik zvířat, která byla sražena na silnici. Například o poštolku, kalouse, sojku a pravděpodobně bylo autem zraněno i malé lišče s poraněnou nohou. Nedávno jsme také vyjížděli ke sražené srně, která přímo na silnici stihla před svou smrtí porodit dvě srnčata. Jedno z nich přežilo,“ informovala Martina Žampachová ze Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim.

Ilustrační foto.
Kina vzdorují multiplexům, nabízí filmy, pořady i opery

Zvířata, která náraz hned nezabije, utrpí často zlomeniny, vnitřní krvácení, otřesy mozku a jsou pak dezorientovaná. Občas se stává, že po nehodě zvíře odběhne, a zdá se, že mu nic není. Na následky vnitřních zranění však nakonec stejně uhyne. „Při nahlášení sražené černé zvěře či srnců ve většině případů odkazujeme na policii a myslivce. Lidé to často nechtějí slyšet, ale v mnohých případech je pro tyto zvířata vysvobozující eutanazie,“ podotkla Žampachová.

Po nárazu autem jedoucím velkou rychlostí zvířata utrpí často zranění neslučitelná se životem a další prodlužování jejich utrpení a velkého stresu je pro ně pak spíše týráním, než pomocí. „Prosíme řidiče, aby jezdili opatrně a když už nehodě nezabrání, anebo najdou zvíře sražené autem jedoucím před nimi, aby zastavili a přivolali mu pomoc. A to záchrannou stanici anebo v případě velkých zvířat již zmiňované myslivce,“ požádala mladá ošetřovatelka.

Existuje již řada opatření chránící zvěř proti srážkám. Ploty, ekodukty, pachové ohradníky, plašiče. Nic z toho není ale stoprocentní. Odklání totiž pohyb především savců, nikoli ptáků. Je tak jen na řidičích, jak rychle stihnou zareagovat. A zda jezdí přiměřeně tak, aby se nikomu nic nestalo.

Podporu města získali i pořadatelé Benešovského běžeckého festivalu.
Benešov platí spolkům nájmy a teď i vybavení