Ti s pevnějšími zásadami a turisticky trénovanější, ji pak budou považovat za pravidelný příjemný výšlap, na jehož konci se u kostela svatého Filipa a Jakuba na Chvojně setkají s kamarády a známými.

Zájemci o akci s výšlapem na necelých šest kilometrů vzdálený Chvojen, se sejdou na Nový rok u sokolovny v benešovské Tyršově ulici před jedenáctou hodinou.

„Pochod se symbolickým startovným dvacet korun zahájíme přesně v jedenáct. Odstartovat ale bude možné až do jedné hodiny po poledni,“ upozornil Jiří Polesný, předseda Klubu českých turistů Benešov s tím, že volný pochod je možné zahájit i jinde.

Důležité však je, aby se jeho účastníci dostavili k chvojenskému kostelu sv. Filipa a Jakuba do půl čtvrté odpoledne.

Do té doby tam pořadatelé na chodce nejen počkají, ale současně jim rozdají i zaslouženou odměnu – odznaky v podobě zeleného čtyřlístku.

Právě ten je jedním z typických symbolů pochodu, proto se mu říká také Novoroční čtyřlístek. Kromě něj získají turisté tradičně také otisk razítka pořadatelů do svých „vandrbuchů“, tedy cestovních knížek či alb se sbírkami razítek z navštívených míst.

„Výtěžek ze startovného zašleme na konto veřejné sbírky, která pomáhá zdravotně hendykepovaným turistům k vybudování turistické trasy pro vozíčkáře,“ uvedl Polesný.

Novoroční pochod má hned několik pojmenování. Po kamarádovi mu benešovští turisté říkají Memoriál Jaromíra Maška. Každý turista výšlap zná současně i jako akci Sejdeme se na Chvojně.

„Všichni, kteří se ho zúčastňujeme se ale vždy držíme osvědčeného kréda: Jak na Nový rok, tak po celý rok,“ dodal předseda KČT Benešov Jiří Polesný.