„Vypadl mi pátý ročník," zapátral v paměti František Cipl. „Tenkrát se běhalo ještě v létě. Proč jsem v Čerčanech chyběl, už ani nevím," přiznal dvaašedesátiletý muž.

Na startu si sám stanovil čas, který by chtěl dosáhnout v cíli.

„Pod třicet minut," přál si. „Snad se mi to povede, počasí je nádherné. Takhle tady snad ještě nikdy nebylo," hodnotil vytrvalec, který každý měsíc zvládne uběhnout kolem sto padesáti kilometrů.

Jako Benešák běhá samozřejmě v konopišťském zámeckém parku, ale častěji v Čerčanech. Právě tam stále pracuje a po zaměstnání si pak dává svou pravidelnou dávku kilometrů v okolí. Může. Zdraví mu totiž slouží, i když delší výběh, kolem patnácti kilometrů, už jeho kolena trochu pociťují.

Do Čerčan přijel také Stanislav Rataj ze Sedlce-Prčice, šestinásobný účastník veteránského mistrovství světa v běhu do vrchu. Z toho posledního v Janských Lázních, si loni v prosinci společně se dvěma kolegy vyběhal na Černé hoře bronzovou medaili v tříčlenných družstvech.

Dvaasedmdesátiletý senior, známý jako jeden ze zakladatelů dálkového pochodu Praha – Prčice, se k výběhu na Čerčanský chlum vrátil po roční přestávce.

„Když mi bylo šedesát, vyhrál jsem na chlumu svou kategorii, když mi bylo sedmdesát, tak také," pochlubil se turista a vytrvalecký běžec. „Jenže se zdravím to mám stále horší a horší a tak mi loni doktor běhání zakázal," připomněl Stanislav Rataj a při otázce, na jaký čas se cítí vyzvídal u Františka Cipla.

Když se dozvěděl, že jeho kolega hodlá vyběhnout na majestátní vrch do půl hodiny, se smíchem přidal i svůj předpokládaný čas. „Momentálně se cítím dobře," zahlásil před startem. „Poběžím to tak přes třicet minut," zasmál se muž a z batohu vytáhl fotografii, na níž je společně s olympijským vítězem v desetiboji, Romanem Šebrlem.

Ale vůbec nejstarší účastník Běhu na Čerčanský chlum přijel z Votic.

„Jsem Pepík Slabej," řekl v úvodu krátkého rozhovoru před startem závodu pro Benešovský deník stále vitální senior. Jeho datum narození?
Neuvěřitelné, na svět přišel tento atlet 9. ledna 1936!

Do Čerčan ale Josef Slabý přijel k atletickému podniku vůbec poprvé. Za sebou však má desítky vytrvaleckých počinů a to především těch, které jsou zařazené do série Běhů do kopců v Praze a okolí.

„Běhal jsem například v Šáreckém údolí nebo na Žampachu," zavzpomínal muž. „Dávám si po ránu tak pět až osm kilometrů, ale každý den to není," usmál se a přiznal, že svou roli v tom, zda vyběhne či nikoliv, hraje také počasí. „Když je vošklivo, tak neběhám. Ale když je pěkně, tak jako dnes, tak si zaběhnu těch osm kilometrů," dodal Josef Slabý z Votic.

A jak rychle běželi tři zpovídaní muži? František Cipl se do své předpovědi vešel stejně jako Stanislav Rataj. První měl 26:28, druhý 29:54. Nejstarší účastník běhu dosáhl úctyhodného času 33:31 a za sebou nechal dva o tři a o šest let mladší soupeře.

Jen pro zajímavost. Celkovým vítězem šestnáctého Běhu na Čerčanský chlum se stal další senior. Miloši Smrčkovi z Říčan letos bude šedesát let! Čtyři a půl kilometru dlouho trať s převýšením 255 metrů proběhl za 18:32.