Na venkově je situace odlišná. Tam se skutečně na strany nehraje. Proto řada kandidátek obsahuje jen jedno jediné jméno. Třeba v Javorníku u Vlašimi se o sedm míst v zastupitelstvu uchází na deseti kandidátkách dohromady jen deset místních osobností. Všichni jsou „lidé z praxe“. V kandidátce je zedník, pracovníci v dopravě, opravář zemědělských strojů, skladník, brusič - ostřič, obchodní manažer nebo elektromontér.

Ve městech jsou kandidáty většinou ti, kteří skutečně chtějí do politiky. Třeba jedničkou formace Nový Impuls pro Benešov je lékař František Rousek. Povolání ale prý sestavování kandidátky roli nehrálo. „Sestavovali jsme ji podle zájmu o město,“ řekl. A je to vidět. Vedle lékaře je na seznamu technik, soukromý zemědělec i hokejový trenér.

V Krišnově dvoře oslavovali příchod Boha.
Festival Hare Krišna oslavoval příchod Šrí Krišny

Benešovská Volba pro město skládala prý podle toho, aby v případě úspěchu byly zvolené osobnosti schopné město vést. „Na řadě schůzí jsme se domlouvali o pořadí na kandidátce a sestavili ji demokratickou formou. Člověk, který bude na radnici, by měl mít technické vzdělání, jinak je to cesta do pekla,“ uvedl projektant Jaroslav Hlavnička, lídr kandidátky. „Listinu jsme doplnili o osobnosti, které jsou ochotné pracovat pro město,“ dodal.

Zajímavou profesi zastává trojka benešovské České pirátské strany s podporou Zelených Jana Skopalíková. Je botanik. Ale to nebyl důvod jejího postavení. Potvrdil to lídr kandidátky Dan Netušil, sám referent fondu EU. Připomněl, že listiny sestavují členové strany na základě internetového hlasování místních členů. „Tomu předchází takzvané grilování, tedy odpovídání na otázky,“ vysvětlil.

ČSSD, kde je třeba na pátém místě stylistka Eva Puppová, sestavovala kandidátní listinu podle výhledů. Potvrdila to její dvojka, manažer kvality Jaroslav Klusoň. „Chceme, aby současný starosta pokračoval, proto je jedničkou. Tam má největší šance. Pořadí dalších kandidátů určila kvalifikace, aktivita, angažovanost v organizaci a jeho kvality. Složení kandidátky podle profese rozhodně nekastujeme,“ řekl Klusoň.

Podle jakých kritérií skládalo kandidátku ANO v Benešově a zda roli hrálo povolání, se nepodařilo zjistit. Lídr Jiří Švadlena na vzkaz Deníku tlumočený přes sekretářku benešovského starosty nereagoval.
Nutno ale podotknout, že povolání má listina rozmanité. Na kandidátce je tak třeba třeba hejtmanka kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a s ní i technik, úředník, učitel či důchodce.

ODS sestavovala listinu volbou uvnitř benešovské organizace. „Oslovili jsme i ty, kteří s námi chtěli jít. Místní sněm je potvrdil,“ řekl lídr kandidátky a jednatel stavební firmy Roman Tichovský.

Komunistické straně Čech a Moravy v Týnci nad Sázavou se sice nepovedlo sestavit plnou kandidátku, ze sedmnácti jmen jich listina má jen pět, to však neznamená, že nejde o zajímavou směsici. Jsou v ní dělnici, právník a úplně nahoře ekonomka. A zřejmě ani v KSČM v Benešově povolání roli nehrála. Dvojka benešovské kandidátky komunistů Ivan Cinka, předseda Výboru pro dopravu Středočeského kraje připomněl, že jejich listina vznikla z lidí, kteří mají zájem o rozvoj města a práci pro něj. „Současně to jsou lidé, kteří se ztotožňují s dlouhodobými cíli partajní organizace města, jež jsou teď obsažené i ve volebním programu,“ řekl.

Kandidátní listiny Benešovska ale ukrývají i opravdu zajímavá povolání, která na sebe upoutají pozornost, protože se v rozhodně neopakují. Za TOP 09 v Benešově tak kandiduje například muzikolog.

Akademického vědecko-výzkumného pracovníka má zase kandidátka vlašimské KDU-ČSL. Ve Voticích pak kandidují ti, jejichž práce má výsledky, které esteticky potěší. Jde o zahradníka či keramika.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: uzavírka v Domašíně, stavba vodovodu či výpověď neplatičům