Která ze sportovních odvětví jsou mezi mládeží nejpopulárnější? Napříč regiony vládne žebříčku popularity mezi mládeží fotbal. Je to dáno hlavně tím, že klubů je velký počet na vícero úrovních, od „vesnického" fotbalu až po nejvyšší soutěže. Ostatní sporty ale fotbalu zdatně sekundují.

VLAŠIM, MĚSTO SPORTU

Jednou z nejznámějších „líhní" českých sportovců je bezesporu město Vlašim na Benešovsku. Uvést přesné údaje o tom, kolik mladých sportuje v rámci tamních sportovních oddílů je těžké i pro starostu města, Luďka Jeništu.

„Jsou jich stovky," potvrdil s tím, že oddílů, v nichž se mládež může zabavit sportem, jsou v městě nad Blanicí mraky. „Další možnosti mají děti v domě mládeže, který úzce spolupracuje se sportovními kluby," uvedl Jeništa.

Ilustrační foto
Červeňák hattrickem zkazil Maršovicím radost

Aby zájem o sportování dětí trval dál, je potřeba k tomu zajistit i kvalitní trenéry.

A právě to je zatím ve Vlašimi tak trochu problém. „Těžko se nám shánějí trenéři a vedoucí oddílů, a aby to bylo lepší, musíme jim zajišťovat alespoň nějaké minimální odměny," přiznal starosta Vlašimi.

I tak svět velkého sportu zná Vlašim jako místo, kde začínaly skutečné osobnosti hokeje, fotbalu, stolního tenisu či lehké atletiky.

I to ale stálo a stojí peníze a to nejen rodiče samotných sportovců, i když ty především.

Registrovaní mladí sportovci. InfografikaZdroj: Deník

Kliknutím infografiku zvětšíte.

POMÁHÁ I NHL!

Bez podpory, třeba i za strany města, by řada talentů zapadla v zapomnění. To platí zejména ve finančně velmi náročném sportu, jakým je lední hokej.

„Musíme děti ke sportu lákat a motivovat je, protože počítače jsou velkým soupeřem," usmál se starosta a senátor Luděk Jeništa.

Například vlašimský hokejový oddíl vybavuje malé sportovce výstrojí.

I. B třída, Teplýšovice - Jankov 9:0.
Breburda s Pejšou řídili hattricky kanonádu Teplýšovic do sítě Jankova

Oddíl podporuje město, ale pomoc jim přišla i ze zámoří. „Přímo z Kanady dostal oddíl dvě dotace, které zprostředkoval Vlašimák a současný hráč Chicago Blackhawks Michal Rozsíval a díky tomu se k výstroji dostaly malé děti," připomněl starosta Vlašimi. „Je konec konců dobře, že nás NHL takto podporuje. Vždyť kolik Čechů už tam hrálo a hraje," dodal politik, sám někdejší vrcholový stolní tenista a mistr republiky.

ZRAJÍ PRO EXTRALIGU

Právě stolní tenis patří ve Vlašimi ke sportům, který dlouhodobě dodává skvělé hráče nejvyšších českých soutěží. „Zatím naše mladé hráčky na extraligu nedozrály, ale příští rok budeme mít ve druhé nejvyšší soutěži tři družstva s patnácti mladými hráčkami," dodal starosta Vlašimi Luděk Jeništa s tím, že už ví o dalších talentovaných hráčích, které by mohla čekat zajímavá sportovní kariéra.

FLORBAL NA VZESTUPU

U sousedů na Kutnohorsku boduje, samozřejmě kromě fotbalu, u mladých florbal. „Florbal patří jednoznačně mezi nejoblíbenější sporty, mezi mládeží máme jen v Kutné Hoře na dvě stě členů. Snažíme se florbal dělat dobře, to znamená mít hlavně dobré trenéry," uvedl za klub FBC Kutná Hora Jan Třískala. Podle něj je pro klub prioritou právě mládež. „V ní je budoucnost. Proto máme trenéry, které jejich práce baví a zároveň jsme schopni je i slušně zaplatit," vysvětlil Třískala.

Ilustrační foto
Nespeky zakončily výhrou nejúspěšnější sezonu