Starosta Benešova Petr Hostek v pátek 27. ledna uvedl, že radnice, coby zřizovatel muzea, dlouhodobě podceňovala otázku chodu instituce, tedy jeho denního provozu, práce v ekonomice i administrativě.

„Stav sbírek a jejich evidence není ve zcela optimální kondici. O tom jsem s panem ředitelem hovořil a on to uznal," podotkl benešovský starosta a dodal, že je teď na vedení města, aby se stav muzea zlepšil.

Proto se již také konala koaliční schůzka, kde si místní politici načrtli scénář změn.

Místostarostka Nataša Bruková kvůli tomu předložila plán konsolidace muzea. Ten bude projednávat a schvalovat rada města už ve středu 1. února.

S vývojem událostí se nabízí i otázka, zda současná krize v muzeu neskončí výměnou jeho vedení nebo odchodem některých jeho pracovníků. 

„Jakékoliv závěry nechci v tuto chvíli vyvozovat. Až budeme mít pádné důkazy, že se tam něco stalo nebo nestalo, pak v radě rozhodneme," řekl Petr Hostek s tím, že pozice ředitele muzea Tomáše Fassatiho, zůstává v tuto chvíli absolutně nezpochybnitelná.

Důkazy o skutečném stavu Muzea umění a designu Benešov by radním měl přinést audit. I ten bude projednávat rada na středeční schůzi. Audit by měl v příštích týdnech zmapovat každodenní práci muzea i způsob pořizování sbírkových předmětů. Zajistí ho radnice ze svých personálních sil a nenajme k němu externí auditory.

Přesto si ale vedení Benešova nechá poradit i od nezávislého odborníka, který řekne, zda ředitelem nastavené směřování muzea je správné a smysluplné.

Výsledek hloubkové kontroly Muzea umění a designu v Benešově bude známý už v březnu.