Výstavba v areálu čechtické školy započala letos v březnu, dokončeno by mělo být v druhé polovině roku 2019. V tu dobu by pak mohla budovat sloužit svému účelu. Samotná stavba ale nynější chod školy nikterak neomezuje. Podle slov ředitelky Lenky Proschkové nemohou děti jen využívat nádvoří, kde trávily velké přestávky.

Důvodem výstavby dalšího křídla čechtické školy bylo především to, že už před dvěma lety muselo vedení školy zrušit odborné třídy, jelikož ve škole byl nedostatek kmenových tříd. Jenže zrušení odborných tříd nebylo možné považovat za trvalé řešení. “Zrušili jsme odbornou třídu chemie a matematiky. Zároveň jsme museli omezit výuku v jazykové a přírodovědné třídě. Nyní máme totiž 250 žáků, nejvíce jich můžeme mít 270. A už v tuto chvíli cítíme, že prostory jsou nedostačující,” uvedla ředitelka Lenka Proschková.

Závěrečné řeči začaly v úterý u Krajského soudu v Praze v kauze údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje, kde mezi 11 obžalovanými nejviditelněji vyčnívá někdejší hejtman David Rath.
Na rozsudek si Rath a spol. musí čtvrt roku počkat

Vedení městyse, coby zřizovatel místní školy, proto přikročil k přípravě projektu na přístavbu ZŠ Čechtice, a to v polovině roku 2016. V srpnu téhož roku byla vyhlášena dotační výzva z IROPu pro školy, čehož vedení městyse využilo. Projekt je totiž velice finančně náročný, celková investice činí více než 40 milionů korun. Sama obec dá ze svého rozpočtu přes 4 miliony korun. “V rámci projektu budou vybudovány čtyři odborné učebny, technické zázemí, kabinet, propojovací chodby. Přikročí se i k revitalizaci zeleně a rekonstrukci nádvoří. V propojovací části, která spojí nynější a novou část školy, bude umístěna také bylinková zahrada,” řekl starosta Čechtic František Nebřenský.

Odborné učebny společně se zatepleným skleníkem a bylinkovou zahrádkou mají dětem nabídnou nadstandart, který v málokteré škole dokážou žákům poskytnout. Zázemí bude sloužit nejen pro vyučování, ale také pro volnočasovou aktivitu. “Učebny budou vybaveny nejmodernějšími technologiemi a všechny budou na sebe napojeny. Součástí nových prostor bude i serverovna. Celá škola bude digitalizována. Samozřejmostí je i větší bezpečnost a bezbariérovost,” dodala ředitelka Lenka Proschková.

Děti, které se přijdou do budovy učit, tak budou moci využít moderní technologie v rámci klasické výuky třeba chemie či přírodovědy. Na místě budou také mikroskopy. Díky nim budou žáci zkoumat například buněčnou strukturu své rostlinky, o kterou se budou starat v přilehlém skleníku. A v dílně budou moci pracovat se dřevem, kovem i plastickými hmotami. S tím jim mimo jiné pomůže proškolený školník, který bude všechny potřebné věci připravovat ve speciální místnosti. Jak bude jejich dřevěný či kovový výrobek vypadat si budou moci žáci nakreslit opět na počítači.

Děti se ale mohou těšit také na dílničky či programování. Škola má v plánu v nové budově pořádat i příměstské, letní tábory.

Ilustrační foto
KRÁTCE: změna trasy autobusu, nový hasičský vůz