Kdo jednou ochutná mléko z automatu umístěného přímo vedle dojírny krhanického kravína vrátí se pro něj i podruhé, potřetí, počtvrté. Také proto, že se jedná o jediné zařízení svého druhu na Benešovsku. Jeho chuti se totiž žádné jiné, ať už krabicové či v pet lahvích nemůže vyrovnat.

„Můj syn vypije denně tak půl litru mléka a musím říct, že od té doby, co chodíme pro mléko do kravína, nechce už žádné jiné,“ pochvalovala si prodej mléka přímo ze dvora maminka pětiletého Adámka.

Stejný názor mají i lidé, kteří neváhají pro bílou tekutinu přijet do Krhanic i z druhého konce Benešovska nebo dokonce i z okolních okresů.
„Nedávno jsem se tady setkal se starším manželským párem, který si pro naše mléko přijel až ze Sedlčanska,“ potvrdil starou pravdu, že kvalita se vyplatí, soukromý zemědělec František Mikoláš.

Ten věřil, že mlékomat, byť na konci obce si své zákazníky najde, a od svého nápadu ho vybudovat neustoupil. A to i přes prvotní pochybnosti své kolegyně.

„Já jsem tomu příliš nevěřila a pana Mikoláše jsem od jeho úmyslu i lehce odrazovala. Ale po necelém půlroce provozu musím uznat, že jsem se mýlila,“ přiznala Ludmila Benediktová, ředitelka farmy Krhanice s tím, že je samozřejmě mile překvapená.

Mlékomat, který je zatím jediným podobným zařízením v okrese Benešov, vyšel Františka Mikoláše na sto dvacet tisíc korun. A to je podle jeho slov velice příznivá cena.

„Mlékomaty, které znáte třeba z Prahy, stojí 250 tisíc, ale třeba také dva a půl milionu korun,“ uvedl na vysvětlenou Mikoláš.
Kdo byl prvním zákazníkem, který mohl ochutnat mléko přímo od krávy, soukromý zemědělec neví. Co ví ale zcela přesně, je datum zahájení provozu. Bylo to čtvrtek 12. května tohoto roku.

A co vlastně Františka k vybudování mlékomatu vedlo?

„Těch důvodů bylo několik. V první řadě jsem chtěl, aby lidé ochutnali mléko tak, jak má opravdu chutnat. V druhé řadě bych byl rád, abychom si zvykli podporovat české výrobky a třetím byl stále narůstající počet zájemců, kteří si od nás chtěli koupit čerstvě nadojené mléko,“ vypočítal důvody Mikoláš.
Mlékomat je umístěný v bezprostřední blízkosti dojírny. To proto, aby cesta od krávy ke spotřebiteli byla co možná nejkratší a mléko tedy opravdu čerstvé. „Mezi sběrnou nádobou, z které žene čerpadlo mléko do automatu, jsou maximálně tři metry,“ podotkla Ludmila Benediktová, ředitelka farmy Krhanice.

František Mikoláš klade velký důraz na dvě věci. Na kvalitu mléka a na hygienu při jeho prodeji.

„Minimálně šestkrát do měsíce nám laboratoř mlékárny v Českých Budějovicích kontroluje v mléce somatické buňky a celkový počet mikroorganizmů,“ popsala přísná kritéria Benediktová.

„A zdravotní stav všech dojnic má na starosti veterinární lékař Radek Svoboda a benešovská veterinární správa,“ doplnil svou kolegyni Mikoláš, který popsal, jak se bílá tekutina dostane od krávy až do automatu, jehož zřízení trvalo půl roku. Čtyři měsíce výroba automatu na zakázku plus stavební úpravy a dva měsíce vyřizování nezbytných formalit.

Čerstvě nadojené mléko jde do sběrné nádoby, takzvaného Paka, kde se prudce ochladí na čtyři až pět stupňů Celsia. Odtud putuje pomocí čerpadla do automatu. Tam si ho může po celých čtyřiadvacet hodin zákazník koupit. Stačí si přinést vlastní nádobu a za 13 korun si koupit litr čerstvého mléka nebo za dvacku půl druhého litru.

Mlékomat je zařízení, v němž si mohou zájemci koupit neodstředěné a tepelně neupravené mléko
Jak mlékomat funguje
1. Zákazník vloží láhev nebo bandasku do prostoru mlékomatu. Tu si v něm může nejprve zdarma omýt pitnou vodou.
2. Zaplatí částku, za kterou si chce mléko koupit.
3. Tlačítkem start začne čepovat mléko. Vzhledem k tomu, že mléko pění, může kdykoliv tlačítkem stop program zastavit a tlačítkem start v čepování opět pokračovat. To samé může udělat, pokud má více nádob.
4. Nádobu si může opět bezplatně omýt.
5. Po zavření dvířek se sám celý prostor proudem vody umyje.