Pseudohodnocení samozvanců i zájmových skupin plete zákazníkům hlavu

„Naše vína končila i na stole bývalého prezidenta Václava Havla a v této tradici pokračujeme. Již několik let získáváme z českých vinařů nejvíce ocenění na světových výstavách vín. V loňském roce to bylo více než čtyřicet medailí,“ vysvětlil Radomil Baloun, který vinařskou firmu založil v bývalém sklepním hospodářství státního statku.
„Loňský ročník, tedy vína roku 2007, můžeme shrnout následovně. Již v listopadu v Maďarsku na Femini Festu, jeden šampion, 2x zlatá, 4x stříbrná a 6x bronzová medaile. Zde jsme vyhráli kolekci jako nejúspěšnější firmy.
Před několika týdny v Paříži jedna zlatá a osm stříbrných medailí. Tento obrovský úspěch ve svém vysílání zachytila i televize Nova. V Paříži býváme zvyklý na čtyři až pět medailí, ale devět, to jsme opravdu nečekali. Nejčerstvější zpráva přišla z Číny, kde jsme získali zlato za Moravský Muškát a tři stříbra za Müller Thurgau, Rulandské bílé a Tramín červený. To je zatím dvacet šest ocenění. Vína máme ještě v Monaku, Bruselu, Londýně a na Slovensku,“ pochlubil se jihomoravský vinař s tím, že účast jednoho vína na soutěži přijde zhruba na čtyři až šest tisíc korun.
V republice je však mnoho vín a vinařů, kteří různě tlačí do Česka pod pláštíkem masivní reklamy a zákulisního lobbingu produkci odevšad.
„Proto mě často v České republice vadí různé pseudohodnocení skupin a samozvanců, i jednotlivců, ať už více či méně veřejné, které svým nezralým názorem různě zpochybňují i čerstvě získaná ocenění. Zamyslí-li se člověk nad tímto konáním, nenapadne jej než říci, že ve světě by úroveň hodnotitelů měla být asi vyšší, a to minimálně na západě, kde se naše mladá demokracie doučuje dávno zapomenuté principy, které jsou často spojovány s první republikou. Tito samozvanci a mlaskalové vínu a jeho směřování kvality na vyšší úroveň škodí, neboť zbytek národa pletou a bohužel se stává, že mnoho lidí na tyto názory slyší. Ať každý mudrlant vyrobí aspoň jedno víno úspěšné ve světě a pak ať mluví. Vyrobit velmi přitažlivé víno chce hodně zkušeností a mít vlohy pro umění. Je to podobné jako být úspěšným a uznávaným kuchařem, kulinářem,“ dodal Radomil Baloun.