„Jedná se pouze o pobočku obecně prospěšné společnosti Magdaléna. Nikoliv o K-centrum, kam přichází drogově závislí lidé. To stále sídlí nedaleko semaforů v ulici Nová Pražská," důrazně upozornil Tomáš Podhola, místostarosta Benešova.

Jeho slova potvrzuje i informační leták umístění na dveřích nízkoprahového zařízení, jehož cílovou skupinou jsou klienti ve věku mezi dvanácti až šestadvaceti lety.

„Posláním nízkoprahového klubu MeziČas Magdaléna je podporovat zdravý rozvoj, předcházet a minimalizovat dopady rizikového chování dětí a dospívajících v Benešově a jeho okolí."

To prý podle Tomáše Podholy jinými slovy znamená, že se zde setkají sociální pracovníci, takzvaní streetworkeři s mládeží, s kterou budou v klubu posléze pracovat.

„Půjde o normální děti a mládež z ulice, kterou streetworkeři podchytí a poté se je budou snažit integrovat do běžné společnosti. V žádném případě se nebude jednat o drogově závislé. Na to zapomeňte. Jim slouží zmiňované K-centrum, které je jenom jedním dílem Magdalény. Tam si mohou klienti vyprat, vyměnit použitý injekční materiál za sterilní. Dostanou kávu, čaj nebo mohou komunikovat s psychologem nebo lékařem," vysvětlil Podhola.

„Tito sociální pracovníci obchází dětská hřiště a těm, kteří se tam nevěnují žádným hrám a sportovním aktivitám nabízí pomocnou ruku například v podobě různých zájmových kroužků. Snaží se jim do jejich života vnést nějaký řád," doplnil kolegu Jaroslav Hlavnička, starosta města.

V benešovské ulici Na Bezděkově vzniklo nízkoprahového zařízení pro děti a mládež. Přestože je součástí obecně prospěšné společnosti Magdaléna, pod kterou spadá i K-centrum pro drogově závislé, cílovou skupinou klubu MeziČas jsou běžné děti z ulice.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) otvírá různé programy, kam se mohou instituce jako je Magdaléna přihlásit. Stačí předložit svůj projekt, a pokud ho ministerstvo přijme, může vzniknout právě zmiňované nízkoprahové zařízení pro děti a mládež," uvedl Tomáš Podhola.

A jaký názor na jeho provoz mají nájemci ostatních nebytových prostor v ulici? Až vzácně se všichni shodují na tom, že nikdo nepřišel, aby se zeptal na jejich názor. Zda s tímto nápadem souhlasí a jestli se neobávají eventuálních nepříjemností.

„Co to tam vlastně je vím jen díky tomu, že chodím často okolo. Ale že by přišel třeba někdo z města a zeptal se, co si o tom myslíme, tak to ani náhodou," postěžoval si oslovený muž.

„Nikdo se nás na nic neptal a nikdo nám neřekl, co to tady vlastně je. Předpokládám, že se sem přestěhovalo K-centrum," míní jedna z respondentek.
„Když vidím ty pracovníky s tetováním a pearsingem po celém těle, tak si nedovedu představit, jak může být takový člověk příkladem mládeži, která sem má přicházet," pokračovala žena.

„Já ani pořádně nevím, co to tady vzniklo. Ale když mi to říkáte, nevadí mi tady," uvedla další dotazovaná.

„Ani mě se nikdo neptal. Mně osobně tady zařízení pro mládež nevadí. Snad jedině, že je v blízkosti základní škola a občas tady chodí takové podivné tipy," přidal svůj názor jeden muž.

„A také by mě zajímalo, jaký tam budou platit nájem. Co jsem slyšela, tak za second hand platila nájemnice osmdesát tisíc čtvrtletně," vznesla dotaz mladá žena.

„Cena za nájem činí 1200 korun za metr čtvereční ročně. Celkem za rok to je 161 940 korun a nájemce hradí k nájmu ještě náklady na služby," sdělila prostřednictvím e-mailu tisková mluvčí benešovské radnice Soňa Vanhoecke.

Nikdo z dotazovaných lidí nechtěl své jméno do novin uvést. Ti, co se s nápadem zřídit mezi panelovými domy nízkoprahového zařízení pro děti a mládež příliš neztotožňují, se obávají rekcí klientů klubu. Ti, kterým MeziČas nevadí, se zase bojí okolí. V okamžiku, kdy dojde k nějakému problému, budou to prý oni, kteří za to kvůli své benevolentnosti mohou.