Člověk neznalý by si řekl, co mají s jeho nemocí společného plastová víčka, která sesbírala studentská společnost DOORS ve spolupráci s pedagogy i ostatními žáky OA Neveklov. Mnoho. Malému Mirečkovi, který v září nastoupil do první třídy základní školy, pomáhají zvládat jeho nelehký úděl například rehabilitace. A právě ty částečně hradí jeho rodiče z peněz, které utrží za jejich odevzdání ve sběrných surovinách.

Členové studentské společnosti DOORS strávili s Mirečkem velice příjemnou část dopoledne. Prohlédl si školu, dokonce si s nimi i zazávodil. Po celou dobu panovala báječná atmosféra, a tak jak z žáků, tak i z Míry brzy spadla tréma, kterou všichni na začátku návštěvy měli.

Mirečkovi i jeho mamince poté položili několik otázek, na které malý klučina odpovídal jako profesionál a rozhovor zpestřoval různými vtípky.

Po celou dobu rozhovoru Mireček nepřestával sledovat, co se děje okolo. Pokud ho něco, nebo někdo zaujal, neváhal se hned zeptat. Zajímalo ho, zda je škola bezbariérová, jeho slovy, jestli se jde dostat i nahoru a do tělocvičny. Žáci mu celou budovu rádi a ochotně ukázali, svezli ho výtahem, a Mireček měl velkou radost, že může všude sám. Vozík ovládá tak bravurně, že chodbu dokázal přejet rychleji, než ji studenti přeběhli. Jeho maminka jim pak prozradila, že v Benešově není žádná škola bezbariérová, a tak může být Mirečkova školní docházka v budoucnu docela problém.

Sbírka víček pokračuje samozřejmě i nadále a všichni se již teď těší, až za nimi Mireček opět přijede na návštěvu.

Jak vás napadla zrovna sbírka víček?
Maminka: Bylo to tak nějak spontánně, úplně náhodně. Dozvěděli jsme se, že jsou výkupny, které je vykupují, tak jsme si řekli, že to zkusíme.

Vojáci, matika, lego. Tři pojmy, které nyní charakterizují malého Mirečka. Jak?
Maminka: Nejraději si hraje na vojáky, ve škole miluje matiku a od Ježíška si moc přeje lego.

Slavili jste Halloween?
Mireček: Jo, já s bráchou jsme měli nakreslený masky. Já byl kostlivec a dělali jsme strašidelné dýně.

Přál by sis nějaké zvířátko?
Mireček: Koně, to je to nejlepší, co můžu mít. Chci mít celou farmu a tam zvířátka (Mireček nyní jezdí s rodiči každý víkend na hipoterapii do Zderadic. Moc mu pomáhá a Mireček ji zbožňuje.).

Máš rád pohádky nebo máš radši horory?
Mireček: Pohádky, když se koukám na horor a pak zavřu oči, tak se bojím, že na mě něco vybafne, pak mám kolem sebe světýlka a plyšáky a taky mám i polštář od hasičů.

Je něco, co ti nechutná?
Mireček: Čínský jídlo, rejže (Následuje jeden z Mirečkových vtipů: „Víte, kdy vypukne 3. světová válka? Až Američani nebo Němci zjistí, že rýže je jenom předkrm.").

Řekneš nám ještě něco o sobě?
Mireček: Jediný, co chci říct je, že nejradši stavím Minecraft (Přichází asi tříminutová přednáška o Minecraftu).

S čím si nejraději hraješ?
Mireček: Puzzle, to mám nejradši.

KATEŘINA ŠEVČÍKOVÁ