Návštěvníci Mikulášské besídky nejsou jen tak ledajací. Přijeli ze všech koutů jižních Čech a Vysočiny, ze zařízeních, kde tráví většinu svého času. Kamberská akce se totiž již řadu let připravuje právě pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením.

„V Kamberku máme jen jedinou Mikulášskou besídku, kterou pořádáme jak pro klienty s postižením, tak pro místní děti. Nejdříve se kamberské ratolesti s rodiči ostýchali. Nyní již jsou tu mezi námi, tančí a veselí se spolu s hosty," prozradila starostka obce Alena Jenšíková s tím, že počet účastníků na letošní události se pohybuje asi kolem sta lidí.

Klienti se nejvíce, stejně jako děti, těšili na Mikuláše. A věřte nebo ne, z čertů a jejich doprovodu měli spíše srandu. Prvotní obavy z pekla, nahradila v očích zúčastněných zvědavost, díky které si s andělem i čertem posléze zatancovali.

Jako nadílku dostali všichni balíček s dobrotami. Na financování akce se řadu let podílejí dobrovolní sponzoři. Podle slov starostky však těchto dobrých lidí ubývá. I přesto se stále najdou alespoň ochotní obyvatelé Kamberka, kteří přiloží ruku k dílu a pomohou akci uspořádat a připravit.