Benešov proto už nyní vyhlíží studii, která mu má ukázat další cestu odpadků. Ty by po uzavření skládky měly zamířit jinam. Třeba do Votic či Trhového Štěpánova. Nebo do spalovny. I k tomu ale město bude potřebovat překládací stanici.

Měla by stát u Benešova a ležet na železnici. Pak by mohl odpad končit v ohni. Nejbližší spalovny jsou v Praze a Českých Budějovicích. V budoucnu by se nabízela i spalovna u Mělníka. Nejprve ale město musí vyjednat podmínky s ČEZem, který ji má postavit.

„Zatím se domlouváme s dalšími obcemi na systému nakládání s odpadem v jižní části kraje. Společně budeme mít lepší vyjednávací pozici,“ dodal místostarosta, ale upozornil, že první, co se musí stát, je schválení zákona o odpadech.

Třídění odpadu. Ilustrační foto.
Středočeský rekord: méně než půl metráku směsného odpadu na hlavu za rok

Obdobně situaci vidí i votický starosta Jiří Slavík. I jeho město si nechává zpracovat studii a to za celé Voticko. „Chceme podrobně znát situaci celého našeho regionu,“ vysvětlil. „Zkrátka hledáme nejekonomičtější cestu,“ řekl Slavík s tím, že studii bude mít radnice napřesrok.

„Na rozdíl od Benešova máme kapacitu skládky na dobu delší než do roku 2030 a také z toho vyplývá, že tam nějaký odpad, třeba inertní nebo dál už nepoužitelný budeme moci ukládat i po tomto datu,“ dodal.

Vlašim problém také neřeší sólo, ale v rámci svazku obcí Ekoso, které sdružuje 47 sídel. „Přihlásili jsme se i do krajského projektu, v rámci něhož by v Trhovém Štěpánově mohla vniknout třídící linka. Nyní budujeme třetí etapu skládky na dalších osm až deset let,“ uvedl vlašimský starosta Luděk Jeništa.

Úplně první případ zašpinění dlažby Tyršovy ulice v Benešově olejem se stal 26. května 2019. Od té doby přibylo dalších pět.
V Tyršově ulici má řidičům pomoci zpomalovací polštář