Nejznámějším filmovým místem na Benešovsku je zámek Konopiště. Naposledy filmaři na zámku pracovali při natáčení seriálu České televize Já, Mattoni. Zámek si v seriálu zahrál, i když se děj odehrával na Karlovarsku. Ale Konopiště neznalý divák ani nepoznal. Na snímcích se totiž objevily pouze interiéry pozoruhodné stavby. Konopiště hrálo důležitou roli také v americkém snímku z roku 2006 Iluzionista s Edwardem Nortonem v hlavní roli.

Do Konopiště, přesněji do jeho Růžové zahrady a tamních skleníků, přijel už v roce 1974 Uko Ješita a po něm samozřejmě i František Koudelka, člen STS Chvojkovice Brod. Právě v Růžové zahradě se totiž natáčela část skvělé komedie scénáristů Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, Jáchyme, hoď ho do stroje režiséra Oldřicha Lipského. V roce 1989 si pro filmování zámek vybral také režisér Hynek Bočan pro snímek V tomhle zámku straší, šéfe! Jedná se o poslední čás série Šéfové, v níž Pepanova parta kuje pikle na zámku.

Peníze. Ilustrační foto.
Stavba benešovského terminálu záleží na dotaci. Získá ji město?

Nedaleko Konopiště, přímo v ulicích Benešova, se pak natáčelo třeba i kriminální drama Smrt stopařek. Dalším nezapomenutelným snímkem, který vznikal na Benešovsku, byla trochu hořká komedie scénáristy Zdeňka Svěráka Vesničko má středisková. Režisér Jiří Menzel si pro exteriéry vybral Křečovice, rodiště skladatele Josefa Suka. V Nedvězí u Rabyně, na tamním mlýně, se zase natáčel i další film podle scénáře Svěráka a Smoljaka, Na samotě u lesa.

FILMAŘSKÝ RÁJ

Sousední Kutnohorsko je doslova filmařským rájem. Hlavně Kutná Hora zazářila již v mnoha filmech, seriálech i pohádkách. Zlatým obdobím pro filmaře zde byla devadesátá léta minulého století a přelom tisíciletí, kdy zde vznikaly světoznámé historické eposy. Například v roce 1998 si Kutnou Horu vybrali tvůrci filmu Bídníci. Do podvědomí diváků vstoupila i série filmů o Červeném bedrníkovi nebo drama Aféra s náhrdelníkem.

I dnes se však štáby rády do města vrací. Velmi oblíbená je pro ně kaple Božího těla. Natáčel se v ní například film Jan Hus. Dále mají zájem o chrám svaté Barbory, o nádvoří Vlašského dvora nebo o jezuitskou kolej. V posledních letech tak bylo opět Kutnou Horu na stříbrném plátně i v televizi hodně vidět. V dubnu roku 2015 se zde natáčelo pokračování francouzské dvoudílné komedie Návštěvníci. V říjnu téhož roku se tam zastavil štáb hororu Underworld a jen o pár dní později tvůrci seriálu The Musketeers.

Okresní přebor, Struhařov - Popovice
Třetího černého Petra dostaly Zdislavice

Z Kutnohorska jsou ale často ve filmech vidět i zámky. Například na zámku Kačina ve Svatém Mikuláši se nedávno točil film o druhé světově válce. „Je určen pro ruskou distribuci. Je zde tematická souvztažnost s historií zámku. Za války tu mělo sídlo výcvikové středisko Hitlerjugend," uvedl Pavel Douša, ředitel zámku. Doslova místem pohádek je pak zámek žleby, kde vznikala Kouzla králů, Nejkrásnější hádanka, ale i starší komedie Slasti otce vlasti.

Ani Kolínsko nezůstává mimo dosah profesionálních kamer. Nejpopulárnější zde je kouřimský skanzen. Zahrál si v pohádkách a i v historických filmech. Je vidět třeba v Tajemství staré bambitky nebo v Pekle s princeznou. „Před několika lety se zde točila i povídka Karla Čapka. Část skanzenu se musela zorat a vytvořit pole, na kterém pracovala jedna z postav. Po odjezdu filmařů jsme pole zase pečlivě oseli trávou," zavzpomínal Vladimír Rišlink, ředitel Regionálního muzea v Kolíně, do jehož správy kouřimský skanzen spadá.

Veselý: Bylo zvláštní, když mě zastřelil Jan Révai

Václav Veselý z Kutné Hory je hlavně divadelní herec a pedagog. Herecká práce jej ale čas od času přivede i před kameru.

„Mám na kontě asi čtyři desítky epizodních rolí v seriálech a filmech. Nepočítají do toho účinkování v klipech a v krátkých amatérských a studentských snímcích," uvedl Václav Veselý. Ten nejčastěji vzpomíná pohodu, která panovala na place při natáčení krimiseriálu Místo zločinu. Setkal se tam s režisérem Janem Hřebejkem a také herci Martinem Stránským a Janem Zadražilem. Nezapomenutelné je pro něj i prostředí pitevny Hlavova ústavu v pražském Albertově, kde při natáčení krimisérie Clona s Matějem Hádkem, Vicou Kerekes či Davidem Novotným museli křísit mladé maskérky. Spoustu legrace si naopak užil při akcích s Veronikou Žilkovou a Monikou Zoubkovou ve Všech mých láskách. „Role malíře pokojů mi šla dobře, protože jsem předtím maloval doma," podotkl Veselý. Záhy na to stál na štaflích znovu. Tentokrát to ale bylo v reklamě na T-Mobile, kde se setkal s Ivanem Trojanem. Diváci jej ale mohli v reklamních spotech zahlédnout i dříve. „Svou tvář jsem propůjčil reklamě už pro jedenáct klientů. Nejpodivnější bylo cestovat autobusem, na jehož bocích jsem byl v reklamním polepu vyobrazen," řekl herec.

V seznamu rolí Václava Veselého jsou ale i Četníci z Luhačovic, kde si zahrál mimo jiné s Jiřím Langmajerem. Objevil se ale také v Ulici, Gymplu s (r)učením omezeným a rád vzpomíná i na práci s Miroslavem Donutilem na seriálu Doktor Martin. Tím ale výčet jeho rolí zdaleka nekončí a již brzy přibude další bod. Na podzim se Veselý objeví ve druhé sérii seriálu První republika.

Za dlouhá léta, kdy se pohyboval před kamerou, se při natáčení Václavu Veselému přihodilo mnohé. Ze svých četných zážitků ale vypíchl moment z tvorby česko-čínského seriálu Last visum „Byl zvláštní pocit být zastřelen Janem Révaiem. Takzvaný postřel, kdy máte na těle umístěnou malou nálož s krví a rozbuškou, co vám roztrhne oděv, jsem si tehdy vyzkoušel poprvé," dodal.

Ilustrační foto
KRÁTCE: Studenti vystaví fotografie, výstava poučila o Marie Terezii