Amatérského vodáckého závodu v otevřených kanoích na klasické maratonské trati 42 195 metrů.

„V letošním roce přálo startujícím jak počasí, tak i dostatek vody a proto se mohlo závodit opět v úseku Chocerady – Pikovice," uvedla Alžběta Kozohorská, jedna z organizátorek závodu s tím, že mezi pilíře choceradského mostu se postavilo celkem dvaašedesát posádek.

Vítězové svůj náskok udrželi

Už po několika prvních záběrech si budoucí vítězové Otakar Venta a Stanislav Hamák zajistili dostatečný náskok, který se jim podařilo udržet celou cestu. Do cíle dorazili po čtyřech hodinách a dvaceti minutách, s odstupem necelých osm minut na druhou mužskou posádku.

Největší drama se ale tentokrát odehrálo v čistě ženské kategorii. Na občerstvovačku ve Zbořeném Kostelci, kde museli všichni závodníci absolvovat meziběh dlouhý 1623 metrů do kopce a z kopce, dorazily loňské vítězky maratonu jako první. V těsném závěsu za nimi doběhla i druhá ženská posádka.

„Boj to byl opravdu vyrovnaný a nakonec dopadl lépe pro druhou posádku. Ta využila chvíle, kdy vedoucí loď musela zastavit a vylít vodu, kterou nabrala na jezu," popsala napínavé chvíle závodu zkušená vodačka. Dvojice Zuzana Čiháková a Jana Štěrbová si pro vítězství dojela v čase čtyři hodiny a čtyřiapadesát minut, se čtyř minutovým náskokem.

Smíšená posádka byla diskvalifikovaná

V kategorii smíšených posádek byli nejrychlejší Petr Tilz a Alena Maroušová. Ti museli být nakonec diskvalifikováni, protože pádlovali s kajakářskými pádly, nikoliv s kanoistickými, jak předepisují pravidla. Pomyslnou zlatou medaili si tak ze Sázavy vylovili Renata Bělohlávková a Tomáš Kotlovský.

„Do cíle nakonec dorazilo celkem šedesát posádek. Velkým překvapením pro nás bylo, že všechny posádky letos dorazily do cíle v limitu a mohli se tak zúčastnit slosování o kanoi," dodala na závěr organizátorka závodu Anna Moravová.