VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Marameláda ze Čtyřkol je ta nejlepší na světě

Čtyřkoly – Vyrobit marmeládu, která chutná, umí většina českých hospodyněk. Ovšem uvařit takovou, která nejenže skvěle chutná, ale navíc dokáže prorazit na světový trh, tak takovou umí jen Romana Šafránková ze Čtyřkol.

20.10.2015
SDÍLEJ:

Marmeláda citron a mojito Romany Šafránkové získala na Mezinárodní soutěži marmelád v Anglii dvojitou zlatou medaili.Foto: archiv Romany Šafránkové

 Se svou marmeládou citron a mojito vyhrála letos na jaře v Cumbrii na severu Anglie Mistrovství světa marmelád (The World´s Original Marmalade Awards).

Mezinárodní klání se konalo již podesáté a z dvaceti zemí světa v kategorii řemeslní výrobci, soutěžilo tři tisíce vzorků marmelád z citrusů (marmeláda je produkt vytvořený vařením pouze citrusového ovoce, džem je pak z veškerého ovoce).

„Tato soutěž probíhá stejně, jako když se oceňují vína. To znamená, že zlatých, stříbrných a bronzových medailí může být uděleno víc. Záleží na tom, jak vysoké bodové ohodnocení ten daný výrobek získá. A stejné to bylo i v případě marmelád. Ze zlatých pak vybrala desetičlenná porota tu, která jí nejvíc chutnala a té udělila takzvaný Double Gold," vysvětlila Romana Šafránková s tím, že právě tímto dvojitým zlatem se pyšní její marmeláda Lemon&Mojito.

Tohle bylo vaše první ocenění?
První a vzhledem k tomu, že se jednalo hned o světové ocenění, tak i nejcennější. Přestože jsem nebyla úplně připravena, džemy a marmelády jsem začala vyrábět jen šest, sedm, možná osm měsíců před mistrovstvím, otevřelo mi cestu na zahraniční trhy. Takže první poptávka na základě tohoto vítězství byla z luxusního obchodního domu Fortoman Maison, který je na londýnském náměstí Piccadilly a honosí se tím, že je nejstarším obchodním domem na světě. Chodí do něho nakupovat královská rodina. U nás tak známý není, ale světoví obchodníci o něm vědí. Nejenže je tento obchodní dům jedním z hlavních sponzorů této soutěže, ale navíc má zájem výrobky, které získají ony dvojité zlaté medaile i prodávat.

To byla nebo zatím je jediná nabídka mezinárodní spolupráce?
Ne. Od té doby se mi ozývají z různých zemí. Jelikož nemám zatím žádné své prezentace v angličtině, ten zájem si vysvětluji tím, že o mně vědí od Fortoman Maisonu.
Ale není to vždycky úplně jednoduché. Naposledy se mi ozvali ze Šanghaje. Jenomže já se obávám, že na čínský trh nejsem ještě dostatečně připravena, takže jsem to jednání o půl roku odložila.

Stále se bavíme o světě. Ať už o cenách, tak o obchodování. Co ale Čechy?
Mám i tuzemská ocenění a velice si jich vážím. Moje první myšlenka byla být řemeslným výrobcem. Dělat něco poctivě, tak jak jsem to dělala svým dětem, neuhnout z kvality i za cenu, že moje džemy a marmelády nebudou lidé za takové peníze kupovat. Já nedokážu vyrobit marmeládu za cenu, za kterou ji nabízí v supermarketech.
Takže hned na začátku jsem věděla, že se budu chtít účastnit soutěží Regionální potravina, Regionální značka a tak. Ale ve chvíli, kdy mne začaly oslovovat nejrůznější live stylové časopisy, kvůli rozhovorům, přišla jedna paní s tím, abych se přihlásila do soutěže Ignite, což byla soutěž pro malé a střední podnikatele. Jednalo se o mezinárodní soutěž, ale tahle byla dělaná přímo pro Čechy a výherce získal nějaký finanční obnos. Já sice nevyhrála, ale Hospodářskou komorou ČR jsem byla vybraná jako jediná z dvaasedmdesáti projektů za přínos v podnikání, že prodávám na takto exkluzivních místech, coby takhle mladá firma a za to jsem získala Merkurovu medaili.

Od letošního roku jste držitelkou i značky Regionální potravina.
Ano. Do kategorie zpracované ovoce a zelenina jsem přihlásila tři výrobky. Chřest, který se ve velkém pěstuje u Mělníka, jahody od pana Perníčka, který je pěstuje u Křečovic, a třetí byla hrušková povidla. No a já vyhrála s chřestem, kterému jsem dala, název Český chřest – královská pochoutka.

Kdy jste s výrobou marmelád a džemů začala?
Na jaře roku 2014, ale legislativně až od srpna 2014.

Co vás k tomu vedlo?
Určitě nějaká životní situace. Dřív jsem pracovala jako personální a jiná manažerka v nadnárodních firmách. Jenomže v roce 2000 se mi narodilo první dítě, pak druhé a mně bylo jasné, že už se do pracovního procesu, kde jsem byla od pondělí do čtvrtka v zahraničí, nemůžu vrátit. Takže co teď. Původně jsem zamýšlela postavit pivovar. Pivo mám ráda a myšlenka malých pivovarů mi přijde jako úžasná. Ale to by bylo finančně nesmírně náročné. No, a protože mám velice kladný vztah k vaření, řekla jsem si, že vyzkouším vařit marmelády.

Stíháte vyrábět marmelády sama?
Už ne. Přes léto jsem si musela vzít dvě brigádnice. Dřív jsem vyráběla marmelády doma v kuchyni, teď mám od konce prázdnin na zahradě vlastní provozovnu. Nyní mám na úřadu práce žádost na dotace na zaměstnance, jelikož bych chtěla dát práci třem lidem na plný úvazek. Tak doufám, že to od listopadu klapne.

Máte v hlavě nějaký plán, s kterým byste příští rok chtěla „prorazit" na trh?
Chtěla bych zkusit uvařit jednu z úplně prvních marmelád na světě. Hořkou marmeládu ze sevillských pomerančů.
A příští rok bych chtěla pořádat jednou, dvakrát měsíčně tak tříhodinové workshopy a školení pro ženy. Učit je zavařovat, dělat marmelády …
Poslední vize je ta, že by součástí výrobny byl i obchůdek, kde by si mohli zájemci naše výrobky koupit.

Dodáváte své marmelády i do českých obchodů?
Do farmářských krámků, do delikates, chodíme po farmářských trzích, účastníme se food festivalů.

Jedí vaše děti marmelády?
Dcera je původně vůbec nevzala do úst, ale postupem času jim přišla na chuť. Má ráda jahodovou s pepřem a balsamicem, a malinovou s tequilou. Syn je alespoň trochu jedl vždycky. Ten má rád s malinami, jahodami a fíky.

Napadlo vás někdy, že se budete živit vařením marmelád a džemů?
To určitě ne. Ale to je život.

Máte nevšední skleničky, ve kterých marmelády a džemy prodáváte a zajímavé etikety. To jste si navrhovala sama?
Skleničky mám z Itálie, protože se zaprvé odlišují od těch ostatních, mají kvalitní víčka a krásné sklo, přes které je čistě vidět. Etikety jsem si navrhla sama, ale jejich grafickou podobu jim musel dát odborník. S počítačem zase tolik neumím.

Kde berete nápady na zavařeniny?
Něco si vymyslím, něco vygoogluji. Jestli se ptáte na rodinné recepty, které se dědí z generace na generaci, tak ty nemám.
Teď jsem vymyslela, co z jablek, které mají všichni na zahradě a s nadsázkou řečeno, nic nestojí. Karamel, jablka a vlašské ořechy, a je to naprosto famózní.

Ještě jste čtenářům neprozradila, jak se vaše marmelády jmenují.
Marmelády Šafránka.

Autor: Martina Křečková

20.10.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Při střetu pěti aut na dálnici se zranilo dítě

Ilustrační foto

KRÁTCE: Test na infekce bude zdarma

Konopiště bude patřit běžcům

Benešov - V unikáním prostředí této historické památky se totiž připravuje závod Mattoni Free Run, který nabídne trasu na 5 nebo 10km. "V našem závodu nejde o to být první, ale potkat se dalšími nadšenci, partou kamarádů a užít si nejen běh, ale také prostředí, ve kterém se celá akce uskuteční," říkají k závodu jeho organizátoři, kteří již tři roky pod záštitou Run Czech oficiálně organizují pravidelné výběhy po celé republice.

Václav Hudeček koncertoval v Louňovicích pod Blaníkem

Louňovice pod Blaníkem /FOTOGALERIE/ - Zatímco některé politické strany v sobotu 21. října večer slavily a jiné plakaly, Louňovice pod Blaníkem se nechaly okouzlit barokní hudbou. V rámci už 33. ročníku Podblanického hudebního podzimu vystoupil v louňovickém zámku světoznámý houslový virtuos Václav Hudeček. Spolu s ním si měli milovníci vážné hudby možnost poslechnout violoncellistiku Alžbětu Vlčkovou a Vivaldi Collegium Praha pod vedením koncertního mistra Jiřího Partyky.

Týnec byl produktivnější než Teplýšovice

Týnec nad Sázavou – V okresním fotbalovém derby I. B třídy, skupiny D, ukázal Týnec v domácím prostředí opět přívětivou tvář. Po debaklu v Jesenici 0:8 (na hřištích soupeřů má nejhorší skóre ze čtyř zápasů 2:25) by na svěřence trenéra Bubeníka nevsadil nikdo ani groš, zvláště když Teplýšovice hrají poměrně slušně. Jenže v Náklí vyhrál tříbrankovým rozdílem, když mu pomohla žalostná koncovka hostů.  

Divišovská Jawa Vyšehořovice nepřejela

Divišov – Fotbalisté Divišova doma nenavázali v I. A třídě, skupině B, na výhru v Lysé nad Labem a po zásluze se všechny body stěhovaly do Vyšehořovic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení