Sestřičky dětem zábavnou formou představily prostory dětského oddělení od ambulance přes přípravný sál po lůžkovou část. Vysvětlily jim, co vše je může čekat během návštěvy lékaře, jak a proč se odebírá krev a stěry z krku či nosu, k čemu slouží zkumavky, nebo třeba to, co se děje s odebranými vzorky. Malí žáčci dostali také ochutnat nemocniční čaj a seznámili se s Doktorem Klaunem, který pro ně měl na závěr exkurze připravené zábavné představení a drobné dárečky.

„Žáčci ze Základní školy Vrchotovy Janovice byli letos první, kteří nás v rámci projektu Nebojte se nemocnice navštívili. Celkem máme zatím přihlášených 11 tříd, které k nám přijdou na exkurzi v průběhu března až června. Jde o žáky 1. a 2. tříd nejenom z Benešova, ale i z Týnce nad Sázavou, Jankova, Postupic a zmíněných Vrchotových Janovic. Snažíme se vyjít vstříc všem školám, které mají o projekt zájem, protože vidíme, že děti jsou z návštěvy vždy nadšené a o tematiku projevují aktivní zájem. Odpovídají na otázky, které jim pokládáme a kolikrát sami říkají své zážitky z návštěv lékaře," uvedla Marie Marvanová, vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Projekt Nebojte se nemocnice probíhá na dětském oddělení ve spolupráci s občanským sdružením Chance 4 Children a jejich iniciativou Doktor Klaun již 8 let. Díky projektu se děti seznámení s dětským oddělením a vyšetřeními, která musí malí pacienti v případě hospitalizace podstoupit. Cílem celé akce je zábavnou formou seznámí děti s anatomií člověka, zbavit je strachu z nemocničního prostředí a obav z odloučení od svých blízkých.

Exkurze po oddělení samozřejmě probíhají za speciálních opatření, které byla stanovena ústavním hygienikem.

JANA HELM MUSILOVÁ