Ani šéf benešovské dopravní policie Zdeněk Štěpánek, si ale takový skokový posun dost dobře vysvětlit neumí. Loni totiž na silnicích Benešovska zahynulo „jen“ šest lidí, zatímco rok před tím dokonce 15.
„Po silnicích jezdí stále více aut a to s sebou přináší nárůst počtu dopravních nehod,“ potvrdil vedoucí benešovské dopravní policie Zdeněk Štěpánek. „A to, že klesl počet nejzávažnějších následků nehod, může být odrazem toho, že automobilky vyrábějí stále bezpečnější vozy,“ míní policista.

I na Benešovsku pochopitelně někteří řidiči nedokázali odolat pokušení, aby se před jízdou neposilnili alkoholem. Nebo případně nesedli za volat pod vlivem drog. I takto ovlivnění řidiči samozřejmě bourali. Pozitivem této statistiky ale naštěstí je, že v souvislosti s drogami, policisté loni ani jednou nezjistili, že takto „vybavený“ člověk boural a při tom zabil druhého.

Bohužel to samé se už nedá říci o opilcích za volantem. Loni policisté na Benešovsku zjistili při vyšetřování dopravních nehod hned 56 šoférů, kteří před jízdou pili. Ve 47 případech pak takoví řidiči byli také těmi, koho policisté označili jako viníka nehody. I tento počet je proti roku 2016 vyšší. Předloni totiž testy na alkohol účastníků nehod usvědčily jen 50 jezdců.

Podle vedoucího benešovského DI Zdeňka Štěpánka v roce 2016 třiačtyřicet takových řidičů pod vlivem alkoholu nehodu dokonce zavinilo.

Jedním z těch, kteří mají „noty v čistírně,“ jak se říká zadrženým řidičským průkazům, je také pětadvacetiletý Josef z Benešova. „Je to špatné, musím se teď nechat vozit,“ uvedl mladý muž bez známky uznání jakéhokoliv vlastního provinění. „Naměřili mi přes promile, ale byl jsem úplně v pohodě,“ tvrdí.

Nejspíš úplně v pohodě byli i řidiči, kteří nakonec bourali. Kdyby to tak necítili, sotva by sedli za volant.

Jeden takový pohodář loni na pití alkoholu a ježdění autem doplatil. Zahynul na silnici první třídy číslo 3 v sobotu 25. listopadu. V krvi měl více než promile alkoholu. Další pohodář na stejné silnici zavinil smrt jiného motoristy, který řídil střízlivý.

„Tato nehoda se stala loni v létě u Votic,“ připomněl šéf dopravního inspektorátu Zdeněk Štěpánek smutnou událost z 10. června. Došlo k ní nedaleko Hostišova ve dvě odpoledne. Za bílého dne a při dobré viditelnosti.

„Tehdy se osmatřicetiletý řidič osobního auta na silnici otáčel do protisměru a zkřížil cestu pětačtyřicetiletému motorkáři. Ten při střetu zemřel na místě,“ popsal děj tragédie policista.
Při vyšetřování události pak policisté naměřili orientační dechovou zkouškou viníku nehody více než 1,5 promile alkoholu.

Převoz obézního pacienta za asistence hasičů.
Hasiči pomáhají s transportem tlouštíků. Stojí je to miliony