Přestože lidé mají trhy v oblibě, klasické farmářské trhy příliš netáhnou. „Důvodů je několik, vyšší cena prodávaných výrobků je jedním z nich,“ řekl Radek Aleš, který pořádá různé typy trhů napříč celou republikou.

Kromě vyšší ceny prý ale také vždy záleží na specifiku dané lokality. „Třeba v Poděbradech jsou farmářské trhy hojně navštěvované, kromě místních tam ale hojně nakupují lázeňští hosté. Na mnoha místech v republice tomu ale tak není a trh s farmářskými výrobky je třeba doplnit všeobecným trhem, aby lidé přišli nakoupit,“ vysvětlil Aleš.

Čtěte: Dopravu v Benešově omezí návštěva prezidenta Česka

Tak je tomu třeba ve Zruči nad Sázavou, kde mohou lidé výrobky na trhu nakupovat ve Zručském dvoře. Farmáři zde prodávají, nikoliv však na samostatném trhu. „Sortiment je doplněný ještě o oblečení, obuv, plastové výrobky. Navíc je upravená frekvence konání na jednou měsíčně,“ doplnil Aleš. Podle tajemnice města Ludmily Vlkové by přitom město mělo zájem, aby farmáři na trzích prodávali své přebytky, zájem prý ale moc velký není. „Vyplatí se jim prodávat ve větších městech. Třeba farmář z Benešovska raději pojede do Prahy, kde je mnohem větší kupní síla,“ řekl Aleš.

V Čáslavi jsou trhy mezi lidmi velmi populární a nakupují zde v hojném počtu. I tady se ale nejedná o klasické farmářské trhy. Konají se na centrálním náměstí každé úterý, čtvrtek a také v sobotu. „V rámci tradičních Čáslavských slavností se město snaží získat stánkaře s rukodělnými výrobky a místní restaurace, což sice není přímo prvovýroba, ale jde o podporu místních podnikatelů. Regionální producenty město podporuje například spolupodílem na organizaci Veletrhu regionálních potravin, který se na začátku měsíce konal v sále hotelu Grand,“ uvedla za čáslavskou radnici Zdeňka Nezbedová.

Přečtěte si: Pochod za povidlovým koláčem má číslo 38, chodce potkáte na silnicích i po setmění

V Kolíně lze ovoce, zeleninu, květiny a další produkty nakoupit na trhu Karlově náměstí každý den. Zajíždí tam například i pojízdná prodejna uzenin. Ani u Kolíňáků se typické farmářské trhy v loňském roce nesetkaly s příliš velkým zájmem. Kolín je proto letos zařadí do sortimentu tradičních výročních trhů.

Farmářské trhy se ale „nechytly“ například ani v Kutné Hoře a ve Vlašimi. V obou městech ještě minulý rok lidé na trzích měli možnost nakoupit, letos kvůli malému zájmu žádné nebudou. Český svaz ochránců přírody z Vlašimi pořádal farmářské trhy čtyřikrát ročně. Letošní sezónu ale svaz se stánkaři nezahájí.

Původní záměr, se kterým ochránci začínali, pozbyl totiž smyslu. „Naší prvotní myšlenkou bylo, aby si zájemci mohli ve Vlašimi nakoupit na farmářském trhu, kde budou prodávat jen místní výrobci. Chtěli jsme k nám do města zvát soukromé zemědělce, včelaře či jiné subjekty z blízkého okolí, kteří mohou své výrobky nabídnout dál,” uvedla Kateřina Červenková, vedoucí střediska ČSOP Vlašim. Ze začátku se tento trend dařilo udržet, jenže po prvotním nadšení přišel náraz s realitou.

Nepřehlédněte: Na Fóru mluvili o budoucnosti turistiky v Posázaví

Vlašimští o trhy nejevili takový zájem, jak ochranáři doufali. Návštěvnost byla nižší a kvůli tomu prodejců s lokálními výrobky ubývalo. „Podle ohlasů si lidé raději zajedou na farmářské trhy do Prahy. Pro malou účast ze strany prodejců i kupujících jsme od pořádání trhů ve Vlašimi upustili, doplnila Kateřina Červenková. Situace byla téměř identická v Kutné Hoře, kde se trhy konaly každý čtvrtek před restaurací Hruškovna.

Naopak v Benešově a Českém Brodě si farmářské trhy oblibu získaly a lidé zde nakupují pravidelně. Termíny trhů ta mají farmáři rozplánované až do konce roku.

Termíny trhů

  • Zruč nad Sázavou: 11. 4., 9. 5., 13. 6., 11. 7., 8. 8., 12. 9., 24. 10. 2017.
  • Čáslav: každé úterý, čtvrtek a sobota
  • Kolín: denně, výroční trhy: 14. dubna velikonoční, pak 13. května řemeslný, 28. srpna posvícenský spojený s gurmánfestem, 11. listopadu Martinský s ochutnávkou vína a 15. prosince vánoční. 
  • Český Brod: 21. dubna a následně každý pátek
  • Benešov: 15. dubna, 13. května, 24. června, 19. srpna, 16. září, 14. října, 11. listopadu a 2. prosince

Mohlo by vás zajímat: Financování benešovských spolků není jasné