„I tak se k nám ale opět dostalo zbytečně odchycené srnče, které jeho nálezci odchytili, odvezli a až pak nám jej teprve nahlásili,“ uvedla Martina Žampachová z vlašimské záchranné stanice.

Ilustrační foto
Stezek pro kola je v okrese mnoho, bruslaři však mají smůlu

Vlašimští ochranáři proto předně děkují všem, kteří jim před jakoukoli manipulací s nalezenými srnčaty nejprve zavolají. V řadě situací, kdy lidé náhodně narazí na osamocené srnče, jde totiž o planý poplach a nejedná se o osiřelé mládě. Díky radě po telefonu mohou v těchto případech zbytečnému odebrání srnčete z přírody zabránit. „Do záchranné stanice patří srnčata zraněná anebo prokazatelně osiřelá. Například pokud v blízkosti mláděte byla nalezena uhynulá srna, či když mládě hlasitě píská a samo jde z hladu k lidem. Pokud mládě klidně leží a snaží se přikrčením skrýt v trávě, nejspíše naši pomoc nepotřebuje,“ popsala Martina Žampachová.

Srnci patří mezi kopytníky, kteří svá mláďata záhy po porodu nechávají osamoceně a vrací se k nim na pravidelné kojení. Mládě přitom zůstává zalehlé v podrostu a snaží se tak skrývat před možnými predátory. K matce se připojuje až zhruba po měsíci od porodu, kdy ji následuje na pastvu. A právě do této doby srnčatům hrozí riziko doslova únosu od neznalých lidí. Snaha pomoci ale v těchto případech může mládě zabít. Jinou tématikou je pak ochrana srnčat při seči. „Nejlepší ochrana před posekáním srnčat je zatím procházení luk krátce před sečí a vyhledávání mláďat. K tomuto účelu již byl zřízený i webový portál. Díky domluvě se zemědělci lze srnčata ochránit a opět je ponechat v přírodě, kam patří,“ dodala Martina Žampachová.

Preventivní videoklip varuje hlavně mládež před alkoholem za volantem. Křest spotu navštívili jak policejní představitelé, tak zástupci vedení města Benešov.
Preventivní spot varuje před alkoholem. Podívejte se
Koupaliště. Ilustrační foto.
Léto je blízko, sezona na koupalištích začíná