„Každoročně se na nás v průběhu podzimu obrací mnoho lidí s prosbou o pomoc nalezenému ježkovi. Již nyní vyřizuji až dvacet telefonátů denně a snažím se zabránit zbytečným odchytům a převozům ježků k nám do záchranné stanice," popsala situaci vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim Jaroslava Syslová s tím, že ve většině případů však není potřeba jej chytat a snažit se mu pomoci.

Ježci se v průběhu podzimu snaží nabrat tukové zásoby nutné pro přečkání zimy, kterou tráví spánkem. Hledají potravu proto i během dne. Vzrůstá tak pravděpodobnost, že na své zahradě anebo při procházce ježka naleznete.

„V září mají ježci ještě dostatek času se vykrmit. Naši pomoc potřebují pouze ježci zranění anebo osiřelá nesamostatná mláďata. Ostatní by měli lidé nechat tam, kde je našli, a nerušit je. V dalších měsících se řídíme dle počasí," dodala vedoucí stanice.

V říjnu naši pomoc potřebují kromě již zmíněných případů také koncem léta narozená mláďata o hmotnosti do čtvrt kilogramu, v listopadu malí ježci vážící méně než půl kila. V zimě by už měli všichni ježci spát.

„Na sněhu a v mrazivém počasí nalezené ježky přijímáme bez rozdílu váhy," řekla Jaroslava Syslová s tím, že ježkům by lidé měli pomáhat především v jejich přirozeném prostředí.

Kdo chce ježkům pomáhat a neví přesně jak, měl by se obrátit na ošetřovatele vlašimské záchranné stanice pro volně žijící živočichy.

„Nálezce ježků se předně snažíme naučit, jak jim mohou pomáhat i bez nás. I tak u nás každoročně tráví zimu několik desítek ježků," připomněla pracovnice záchranné stanice.

KAREL CHLUMEC