Bohužel jsou ale také děti, kterým jsou prázdninové radovánky odepřeny a musí ležet v nemocnicích.

„Za třiatřicet let, co zde pracuji, si nepamatuji, že by tu během léta leželo tolik dětí, jako právě letos,“ porovnal Antonín Tomaides, primář dětského oddělení benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie.

Aktuálně leží na oddělení 15 malých pacientů, ale stav se mění ze dne na den. Zejména kvůli úrazům.

„Pobyty jsou během prázdnin nejčastěji dvou až třídenní. Samozřejmě se snažíme dětem pobyt urychlit, jak jen to je možné a posílat je domů bez zbytečných průtahů,“ vysvětlil Tomaides s tím, že téměř na každodenním pořádku je poštípání hmyzem, pády z různých míst, nejčastěji z kola. U starších hochů pak z motorek.

„Čím dál častěji přijímáme děti, které padají do bazénů. Všechny tyto úrazy mohou být velmi nebezpečné,“ varoval primář dětského oddělení, pro kterého během prázdnin žádný omezený pracovní řád neexistuje. Ba naopak. Během léta, kdy si doktoři vybírají dovolené, se na dětském oddělení pořádně zapotí. Ze sedmi lékařů jsou tři na dovolené.

„Dovolené mají i pediatři na střediscích, takže mnoho maminek s dětmi přichází rovnou k nám, na ambulanci. Stejně tak chodí i děti z letních táborů a podobně. Vědí, že u nás najdou pediatra nonstop. Není se pak čemu divit, že i za víkend ošetříme ambulantně osmdesát až sto pacientů,“ potvrdil primář pediatrie.

Na oddělení je vše smysluplně a prakticky uspořádáno. Děti jsou přidělovány na pokoje nejen podle potřeb, ale také podle věku a pohlaví, aby bylo pravděpodobnější, že se budou cítit co nejlépe.

„Nenudí se tady. Myslím, že to, že jsou prázdniny a ony tu musí ležet, ani tak tragicky nevnímají,“ vyjadřuje se o nemocných dětech primář. „Zrovna v pondělí tu byli například klauni, kteří pro děti vytváří postavičky z balónků, malují jim veselé obrázky a hrají si s nimi. Zkrátka snaží se o to, aby se děti pobavily,“ připomněl vedoucí lékař klauní skupinku, která oddělení navštěvuje pravidelně.

I oddělení je vybavené pro zabavení malých marodů. Ti využívají dětskou hernu, společenskou místnost, studovnu. K dispozici mají počítače, televize a DVD přehrávače. Děti, které musí zůstat na lůžku, si mohou půjčit notebook. Většinou se i spřátelí a především za nimi chodí jejich rodiče.

Návštěvní hodiny jsou sice krátké, ale když mají rodiče důvod, pustí personál rodiče i později. Vždyť co jiného může potěšit dětské tvářičky víc, než maminka a tatínek. Navíc pokud mají matky zájem, mohou být se svými dětmi na společném pokoji a být jim tak pořád nablízku. Matky, jejichž děti ještě nedosáhly věku šesti let, pobyt platit nemusí, hradí ho pojišťovna.
I když je pro každého pobyt v nemocnici nepříjemný a každé dítě by raději běhalo venku s kamarády, prostředí dětského oddělení benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie je veselé a optimistické.

Všude po zdech jsou namalovány veselé postavičky z pohádek a dokonce i povlečení hraje všemi barvami. Pro ty nejmenší klienty jsou k dispozici hračky, pro starší počítač a knihy. Personál je milý a ochotný. Snad alespoň to je útěchou pro malé pacienty, kteří čekají, až se budou moci znovu vrátit domů.


Martina Vašáková