„Je tady hodně lidí, na studium dokumentů není moc času, takže se mi zatím nejvíc líbí vystavené zbraně, hlavně ty palné," řekl Bedřich Musil z Vlašimi, který o státním svátku spolu s mnoha dalšími zavítal na výstavu do nově otevřených prostor Galerie Občanská záložna. „Kdo nestihl včerejší zahájení legionářské výstavy, nemusí litovat a může si v klidu vystavené exponáty prohlédnou ještě zhruba po dobu dalších dvou měsíců," uvedl galerista a majitel historické budovy, která je kulturní památkou, Milan Bísek.


Zahajovacího projevu se ujal známý režisér Zdeněk Troška, který upozornil na jedinečnost budovy první svépomocné záložny v zemích Koruny české, připomněl některé historky z natáčení z dálného východu, kudy před bezmála sto lety kráčeli i českoslovenští legionáři a doplnil, že další výstava v těchto prostorách bude věnovaná pohádkám a budou na ní k vidění i pohádkové kostýmy z filmového fundusu. Poté už se režisér ujal krájení dortu ve tvaru legionářského vyznamenání. První kousek nabídl s galantností sobě vlastní opodál stojící herečce Jaroslavě Obermajerové.


Na výstavu zavítali také zástupci donských kozáků, kteří by tu měli mít během trvání výstavy své hudební a taneční vystoupení. Úlohu třiceti tisíc kozáků, kteří spolu s legionáři přijeli zpět do nově ustavené Československé republiky objasnil návštěvníkům kozácký ataman, plukovník Mikhail Dzyuba.

KAREL CHLUMEC