„Ve Vysokých Tatrách se konalo mezinárodní odborné metodické cvičení složek Integrovaného záchranného systému Záchrana 2014. Již tradičně se cvičení zúčastnila také posádka zdravotnické záchranné služby z Benešova ve složení lékař Pavol Kačenga, záchranář Adam Svoboda a řidič Rudolf Kotek," informovala Petra Effenbergerová ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Vysokohorského cvičení se zúčastnilo 26 záchranářských posádek, z nichž čtyři byly z České republiky.

Dvě posádky do bojů o pomyslné zlato vyslala i italská horská záchranná služba z oblasti Bolzana. V obrovské mezinárodní konkurenci a nelehkém terénu slovenských velehor obsadila posádka Zdravotnické záchranné služby z Benešova první místo a již potřetí suverénně ovládla  metodické cvičení.

„V obtížném vysokohorském terénu se záchranáři museli potýkat nejen s nepřízní počasí, těžko dostupnými místy zásahu, ale především s těžce raněnými pacienty, u nichž bylo nezřídka zapotřebí stabilizovat selhávající životní funkce, technicky připravit a zajistit jejich transport z obtížně přístupných míst do traumacentra ke konečnému ošetření, případě k následné resuscitační péči," popsala víkendové dění mluvčí středočeských zdravotnických záchranářů.

Ošetřovali zraněné po pádu lanovky

K technicky nejnáročnějším zásahům patřila záchrana dívky z vysokohorského potoka, která utrpěla fatální podchlazení provázené selháním oběhu s nutností následné resuscitace.

Pro přístup k dívce museli záchranáři překonat pomocí lanové techniky dravý horský tok a neprodleně na místě zahájit záchranné práce.

„Vzhledem k závažnosti stavu a nedostupnému horskému terénu musela být na místo, byť jen cvičně, přivolaná letecká záchranná služba, která by v případě ostrého zásahu zajistila následný transport dívky do kardiocentra v Banské Bystrici," upřesnila  Petra Effenbergerová jeden z deseti úkolů.

Dalším z mnoha denních i nočních zásahů, se kterými se museli záchranáři potýkat, byl například pád kabiny visuté lanovky s dvěma cestujícími na Skalnaté Pleso, záchrana horolezce, kterého na jištěné cestě zasáhl blesk a došlo u něj k zástavě oběhu, noční záchranné práce na laviništi a vyhledání horolezců zasypaných po pádu  laviny s využitím lavinových vyhledávačů.