Okrajová část břehového porostu mezi potokem a silnicí nebyla cíleně zasazená, roste značně živelně a z důvodu výhodnějších světelných podmínek se čtyři olše, lípa i střemcha vychylují směrem k silnici a mladé stromky zastiňují. Tím u nich při růstu dochází k deformacím větviček.

„Nežádoucí stromy pracovníci obce vyřežou do konce vegetačního klidu, to znamená do konce března," vysvětlila Marcela Čedíková, starostka Vrchotových Janovic. „Už v průběhu obnovy aleje asi 26 sazenic lip uhynulo a firma je musela obměnit. Naší povinností je o zregenerovanou alej pečovat," upřesnila starostka.

Odstraněním překážejících stromů od potoka nebude porušená ekologicko stabilizační funkce krajiny, tak náhradní výsadbu úřad povolující kácení čtyř olší s obvody kmenů ve výšce 130 cm nad zemí 53, 50, 90 a 86 cm, jedné lípy s obvodem kmene 55 cm a střemchy s obvodem kmene 48 cm, nenařizuje.

Historická lipová alej od křižovatky se silnicí Olbramovice – Sedlčany k zadní bráně zámeckého parku se před postupnou prořezávkou stromů podrobila důkladnému dendrologickému průzkumu, který odhalil větší narušení kmenů, než se původně očekávalo.