Hlavní proud bude rozdělený, tak jako při jarní jízdě „dragounů" z Pobaltí do Německa, do několika kolon, aby co nejméně zatížil dopravu na pozemních komunikacích.

U Bernartic dotankují palivo

Benešovskem po dálnici D1 projedou mezi středou 9. září a víkendem, přičemž u Bernartic vojenská vozidla sjedou z dálnice do uzavřeného areálu pro doplnění paliva z vlastních cisteren.

Další zastávkou bude Vojenská akademie ve Vyškově, kde posádky přespí před další jízdou do Maďarska.

„Průjezd americké jednotky v každé koloně nepřesáhne dobu 48 hodin a představuje pro Českou republiku a její občany pouze minimální zatížení v podobě zvýšeného provozu na některých komunikacích," sdělil ministr obrany Martin Stropnický.

„Jedná se o další z mnoha tranzitních průjezdů přes naše území. Jen za první pololetí letošního roku jich po pozemních komunikacích bylo 105. Tyto přesuny jsou samozřejmě součástí našich závazků v rámci Severoatlantické Aliance, kde se těšíme pověsti spolehlivého člena a partnera," upřesnil Martin Stropnický.

Mosty a podjezdy ohlídá policie

„Technické a logistické zabezpečení konvoje Danube Ride silami a prostředky Armády České republiky je připravené. Věřím, že průjezd konvoje přes Českou republiku bude stejně jako v ostatních případech bezproblémový," uvedl náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář.

Letos se v rámci republiky po pozemních komunikacích přepravilo v 18 silničních proudech a 87 samostatných přesunech 1277 zahraničních vojáků.

Před průjezdem kolony amerických vozidel dálničáři prohlédnou mosty a na provoz na nich, i u podjezdů, budou dohlížet policisté, kteří také v civilních autech vytvoří hlavnímu proudu při jízdě od Prahy na Moravu předvoj.