„Výsledky pondělní kontroly budou na webových stránkách Krajské hygienické stanice v průběhu středy. Nepředpokládám, že by se kvalita vody na sledovaných vodních plochách od posledních rozborů zásadně změnila, zejména co se týče přítomnosti sinic," vysvětlila  Hana Jupová, vedoucí Oddělení hygieny obecné a komunální benešovského pracoviště  Krajské hygienické stanice.

Jiné veřejně přístupné vodní nádrže  a plochy benešovští hygienici nesledují. Odpovědnost za dodržení kritérií kvality vody nesou provozovatelé   koupališť a venkovních bazénů.

Po sérii nočních bouřek z pondělí na úterý a vydatném dešti se na Slapské přehradě mohou u ústí četných pravostranných vltavských přítoků objevit zákaly způsobené spláchnutou zeminou a zbytky rostlinného původu. Ty se  postupně rozředí a klesnou ke dnu. Obdobné zákaly se zřejmě objeví na řece Sázavě.

Podobná situace panovala i na levém břehu Slapské přehrady, kde u Živohoště byla voda ke koupání vhodná. Zhoršení nastalo v polovině června v Županovicích, kde příbramští hygienici zaznamenali vodu nevhodnou ke koupání, ale minulý týden tam došlo ke zlepšení.

Na Orlické přehradě v lokalitách Trhovky, Popelíky a Lavičky byla voda ke koupání vhodná. Na rozdílod Podskalí, kde hygienická služba zaznamenala zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti.