„Od čtvrtka do neděle se zúčastnilo základního školení velitelů ve votickém hasičském domě sedmatřicet kolegů z různých jednotek požární ochrany obcí. Proškoloval je instruktor z Ústřední hasičské školy Jánské Koupele. Školení vždy začínalo ráno v 8 hodin a končilo v 18. Docházka byla vzorná. Jen jednou se stalo, že jeden přišel o pět minut později," informoval Bohuslav Králík, profesionální benešovský hasič a zároveň velitel Sboru dobrovolných hasičů Votice, školení pro kolegy z okolí zorganizoval.

Povinné základní školení nařídilo Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru. Velitelé by jinak museli jet na čtyři dny, na úkor svého zaměstnání i volna, do školícího zařízení na Opavsku. To by zejména pro menší obce znamenalo větší finanční zátěž, protože by dobrovolným hasičům, kromě úhrady kurzovného školícímu středisku, musely navíc hradit cestu i ubytování.

„Ve volných chvílích jsme absolventům školení předváděli obsluhu různých druhů hasičské techniky. Všichni pak v neděli skládali zkoušky. Ty jim s podmínkou účasti na každoročním jednodenním seznámení se změnami předpisů a techniky platí pět let. Potom si je prodlouží při přezkoušení," vysvětlil Bohuslav Králík.