„Jedná pouze o cvičné práce studentů. Neznamená to, že některý z projektů bude vůbec uskutečnitelný. Spoluprací s Katedrou stavitelství a architektury ČVUT v Praze získalo město šestnáct vizí. Pohledů studentů na kout města, který je nedaleko centra a čeká na své využití. Důležité je, že město za tyto návrhy neutratilo z rozpočtu ani korunu" uvedl votický místostarosta Martin Rataj.

Studenty při veřejné prezentaci doprovázely jejich pedagožky

„V současné době města i obce rády využívají možnost spolupráce s budoucími architekty, protože jí mohou jen získat. Bez nutnosti vynaložit jakékoli finanční prostředky získají zásobník nápadů a zastupitelům mohou projekty studentů otevřít oči, případně nasměrovat jejich uvažování o využitelnosti daného místa určitým směrem. Studenti navrhovali jak podobu budov a jejich okolí, tak i to, jak by tyto budovy mohly být využity," objasnila architektka Ludmila Čajková.

Na plochu mohli studenti v návrhu umístit jakýkoli objekt

„Museli brát v potaz členitost terénu, okolní budovy, blízkost základní školy, šíři vozovky a starou zástavbu rodinných domků," přiblížila architektka Iva Knappová.

Šestnáct studentů architektury z ČVUT v Praze mělo jako vysokoškolské cvičení za úkol projít si město a zeptat se samotných občanů, jak by si využití areálu v Kaplířově ulici představovali. Většina oslovených si prý přála zeleň – park, nebo volnočasové centrum.

Návrhy občanů se nechali studenti do jisté míry inspirovat, stejně jako potřebností, aby tu například nevznikly služby, jež jsou ve Voticích již zastoupené v dostatečné míře. Svoje nápady v multifunkčním společenském centru představili čtyři studenti, pro něž to bylo první veřejné vystoupení.

Předtím výsledky své studijní práce prezentovali jen ve škole

Projekt polyfunkčního domu obhajovala Jana Kremláčková. „Základním úkolem bylo vnést do prostředí města funkci budovy, která bude zajímavá, netradiční a svým způsobem nadstandardní službou. Chtěla jsem, aby upoutala mladší generaci, která by se svými rodinami měla kde trávit volný čas a přispívala by více k rozvoji místního trhu a ekonomiky," popsala svůj záměr Jana Kremláčková.

Komplex, který navrhla, by využila pro kavárnu s cukrárnou. Jako milovnice čokolády by proměnila jeho další část na čokoládovnu s vyhlídkovou věží. Lákadla, jež by do Votic mohla přivést turisty.

Budoucí architekta Lucie Kučerová si využití budovy představovala pro wellness, jóga centrum a čajovnu. „Občané, s nimiž jsem mluvila, zmiňovali, že jim ve Voticích wellness s vířivkou nebo bazénem chybí, stejně jako klidné místo, kde by mohli posedět, dát si čaj nebo nějaký zákusek. Objekt je jen kousek od Komenského náměstí, proto by se toto využití nabízelo," zdůvodnila studentka.

Projekt Jana Slavíčka byl zaměřený na kavárnu, vinotéku se sklípkem a vybudování informačního centra. „Cílem mého projektu malé občanské stavby bylo obohatit město Votice současnou architekturou, která by však zároveň nenarušovala současnou zástavbu. Svou hmotou krásně zapadá do architektury a tektoniky okolních objektů. Navrhovaná parcela obsahuje dva objekty, které se soustřeďují na severní stranu a zároveň svou nakloněnou východní fasádou otevírají zeleni na jižní stranu. Funkcí tohoto návrhu je uspokojit všechny věkové skupiny a to nejenom místních obyvatel, ale i návštěvníků města," vysvětlil budoucí architekt.

Student Jan Skála zasadil svůj objekt do zeleně asi nejvíce ze všech budoucích architektů. V potaz bral i svahovitost terénu, na nějž zasadil budovu, jíž by využil jako fitness centrum a menší lázně. „Upoutal mě také výhled na protější zalesněné kopce, proto jsem část budovy ve směru do Kaplířovy ulice nechal prosklenou," nastínil.

Práce nepřítomných studentů prezentovaly pedagožky

Architektky Iva Knappová a Ludmila Čajková pak představily práce dalších dvanácti studentů, kteří se nemohli prezentace projektů zúčastnit. Vyzdvihly klady, ale také uvedly z odborného hlediska chybné postupy, jichž se studenti při zpracovávání projektů dopustili.

„Myslím, že spolupráce s architektkami a studenty je pro město přínosná a rád bych poděkoval Martinovi Francovi, který s tímto nápadem před rokem přišel a díky němuž byla spolupráce navázaná. Věřím, že bude do budoucna pokračovat, například při vymýšlení vhodného dispozičního řešení přízemí městského úřadu nebo při jiných dalších záměrech," dodal v závěru prezentace místostarosta Martin Rataj.

Aby měli studenti do další práce motivaci a jejich práce byla městem nějak oceněná, byla vyhlášené veřejné hlasování o nejzdařilejší projekt. Obyvatelé Votic i jeho návštěvníci mohou do 31. března v Městském kulturním centru ve staré radnici na náměstí nebo v Multifunkčním společenském centru v bývalém kině v Husově ulici hlasovat, který z šestnácti námětů na využití prostranství na rohu Kaplířovi a Školní ulice se jim zdá nejzdařilejší, ať už myšlenkou, náplní nebo vizualizací budovy.

Neznamená to, že projekt, který získá nejvíce hlasů, bude realizovaný, ale pouze to, že jeho autor bude odměněný drobným upomínkovým dárkem.