„Studenti jsou rozdělení do skupin. Po přednáškách a besedách ve třídách následovala praktická část před školou," uvedla Jana Fialová, ředitelka ISŠT, která v úterý zorganizovala premiérové dopoledne, při němž odborníci z praxe začínajícím řidičům připomněli, jak nehodám předcházet a jak účinně reagovat při řešení jejich důsledků.

Zdravotníci ze záchranné služby studentům předvedli praktické návyky při ošetření zranění a poskytování první pomoci, včetně nácviku resuscitace na figurínách.

Dopravní policista kromě připomenutí základních povinností řidiče varoval studenty před řízením po požití omamných a psychotropních látek, včetně praktického testu na alkohol a lhůt jeho odbourání z organismu.

Profesionální hasiči z benešovské požární stanice přidali začínajícím řidičům rady, jak nejlépe zareagovat, když se stanou svědky nebo účastníky dopravní nehody včetně poskytnutí psychologické pomoci zraněným před příjezdem záchranářů.

Semináře mohou pokračovat i v dalších středních školách

„Integrovaná střední škola technická projevila zájem jako první. Pro nás nebude problém dohodnout se a pokračovat ve spolupráci se školami na celém Benešovsku v rámci preventivně výchovné činnosti. Záleží na nadaci Kolečko, jaký bude mít projekt úspěch," nastínil Jiří Černovský, velitel benešovské požární stanice.

Nadační fond Kolečko založil a patronem projektu je fotograf Tomáš Beran, který kdysi způsobil tragickou dopravní nehodu a svůj negativní prožitek tlumočil v úterý studentům při besedě.

K nejakčnější části projektu „Dožij se dvaceti" patřilo svezení v simulátoru nárazu, do něhož si kromě chlapců z ISŠT troufly také dívky ze sousedící Střední odborné školy a Střední zdravotnické školy, které využily rozjezd pilotních přednášek před budovou a absolvovaly v rámci výuky část programu.

„Bylo to zajímavé. Není to zrovna příjemné, když dojde k nárazu. Nechtěla bych to osobně zažít," svěřila se studentka Veronika ze Střední zdravotnické školy, která náraz absolvovala.