„Občanské sdružení Olbramovice oznamuje, že na sobotu v 10 hodin je plánován hromadný přechod občanů přes silnici I/3 v Olbramovicích na dolním přechodu u Dvora. Přechod  je plánovaný na 10 až 15 minut, jako jistý protest a požadavek občanů na nutnost stavby obchvatu," informovali předseda sdružení Vladimír Skalák a místopředseda Jindřich Budil.

„Územní rozhodnutí na tuto akci bylo vydáno v roce 2004. Proti nabytí právní moci tohoto rozhodnutí se část občanů Olbramovic odvolala. Po zamítnutí odvolání byli v roce 2005 a 2006 osloveni vlastníci pozemků, z nichž pouze malá část souhlasila s výkupem," připomněl Jan Studecký z Ředitelství silnic a dálnic ČR   část „porodních bolestí" přeložky. ŘSD má vykoupenou zhruba třetinu  potřebných pozemků.

Část vlastníků nesouhlasí s prodejem z důvodu nízké výkupní ceny a ostatní odmítají umístění stavby nového obchvatu na jejich pozemcích.

Na udržení veřejného pořádku při zítřejším protestu budou dohlížet benešovští dopravní i votičtí obvodní policisté. „Situaci budou monitorovat a v případě potřeby řídit dopravu," potvrdila policejní mluvčí Diana Škvorová.