Prezident Miloš Zeman při úterní dopolední návštěvě Letiště Benešov v Nesvačilech obdržel, kromě křišťálového letadla, čestnou pilotní licenci.

„Přemýšlím, jaký je rozdíl mezi pilotem a pilotem honoris causa. Čestného pilota by asi neměli pouštět za knipl," zažertoval prezident Miloš Zeman. Ale v závěru návštěvy Benešovska přislíbil, že si příště za řídící páku letadla sedne. „Ale do nějakého před sešrotováním," dodal s úsměvem.

Návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana na Benešovsku pokračovala včera prohlídkou letiště a zázemí letecké školy, v níž získaly pilotní průkaz stovky obchodních a dopravních pilotů z tuzemska i zahraničí, mezi nimiž byli také čínští nováčci.

Miloš Zeman připomněl nedávno podepsanou česko – čínskou smlouvu o výcviku pilotů z provincie Sečuán. „Tak vám přeji stovky vycvičených čínských kadetů," popřál prezident Miloš Zeman, který se podělil se studenty letecké školy o zážitky ze svých četných státnických cest a vzpomínkou na svůj první klukovský let v motorovém letadle na letišti v Kolíně.

Na dotaz slovenského kadeta, jak by zhodnotil vybavení vládního speciálu, prezident s nadsázkou uvedl, že jako laik nepozná, jestli ho posadí do „plachťáku" nebo concordu.

Po krátké prohlídce hangáru a setkání s piloty a kadety u vystavených letadel se konala beseda a setkání s piloty, kadety a zaměstnanci firmy F AIR a Letiště Benešov.

„Pana prezidenta i mě překvapil velký zájem mladých studentů pilotní školy nejen od nás, ale i ze zahraničí, stát se dopravními piloty. S firmou F AIR Středočeský kraj dlouhodobě spolupracuje. Její představitelé byli s námi i v Číně. Budu iniciovat zařazení rekonstrukce letiště v Bystřici do plánu investic kraje na léta 2016–2020. Chtěli bychom zde zpevnit přistávací plochu a vybudovat nové osvětlení," řekl hejtman Miloš Petera.

Na Facebooku Benešovského deníku Tomáš Krampera napsal: „Někdy v něčem s panem prezidentem souhlasím a někdy ne, to je lidské. Cvičit v Nesvačilech ročně stovky jakýchkoliv pilotů, vybetonovat vzletovou a přistávací dráhu je nelidská blbost. Už v současné době zažívá Bystřice, Nesvačily, Mariánovice desítky nízkých přeletů denně, zvlášť o víkendech. Se stovkami pilotů to budou denně stovky letů a to i v noci, když má byt zpevněná plocha osvětlena. Benešovsko platilo za klidný kout středních Čech a to byla jeho deviza, to se všichni zbláznili ?"