„Profesně jsme z hospodářské komory udělali instituci, která je více vidět, je stabilizovaná a nejsou v ní žádné problémy z minulosti. Myslím, že jsme také svým dílem přispěli k formování hospodářské politiky. Konec konců se ekonomice nyní trošku lépe daří. To považujeme za náš největší příspěvek k tomu, jak se více rozbíhá," konstatoval Vladimír Dlouhý

Předchozí vyjádření vyznělo optimisticky.

Samozřejmě se dohadujeme s vládou o dalších podnikatelských podmínkách. Máme pocit, že ekonomika běží, ale je stále více administrativy, byrokracie. Že se pomalu rozbíhá výstavba dopravní infrastruktury. Když jsem přijížděl do Sázavy, tak jsem byl překvapený, že i silnice druhé třídy má na pěti kilometrech úplně nový povrch. Možná, že se v tom blýská na časy. Ale na konci roku nebudeme mluvit o problémech. Spíše jsme rádi, že se ekonomika rozběhla.

Co byste si tedy přál?

Kolem Vánoc nebudu mluvit o tom, že bych si přál, aby lidé více utráceli jako spotřebitelé, investoři investovali a vláda rozjela další projekty. Spíše si kolem Vánoc přeji, aby se uklidnila rozjitřená politická situace v Evropě.

V první polovině roku byla daná řeckou krizí a málem kolapsem Řecka s dopadem na celoevropskou ekonomiku, což by dopadlo i na nás. V druhé polovině roku migrační vlnou, která hýbe emocemi kolem nás.

Lidé se migrantů, azylantů, celé migrační vlny hrozně bojí, ale na druhé straně bych si přál, jestli by kromě tvrdého odmítání mohli v sobě kolem Vánoc najít i trošku těch emocí a alespoň část těch migrantů pochopit. Což neznamená, že bych je sem chtěl zvát a vítat s otevřenou náručí.

Když jsem ale vyjádřil trochu jiný názor, než pan prezident Zeman, tak jsem na sociálních sítích sklidil až vlnu nenávisti. Mám pocit, že kolem Vánoc bychom situaci mohli posoudit a alespoň ve svátečních dnech se na ní podívat trošku jinak.

Jaké má poslání návštěva Sázavy?

Právě proto jsme přijeli do dětského domova, aby komora vyjádřila svůj zájem na rozvoji občanské společnosti a chceme pomoci dětskému domovu. Hospodářská komora jako instituce věnuje určitou částku do rozpočtu domova.

Současně naši zaměstnanci mezi sebou vybrali skoro stejnou částku, za níž jsme nakoupili dárky pro děti, které jedou na Vánoce domů, a pak vysloveně dárky, které přinese Ježíšek pod stromeček čtyřem dětem, které zde zůstávají.

Jaký očekáváte coby prognostik příští rok?

Pracoval jsem v prognostickém ústavu, tak si lidé myslí, že jsem prognostik. Já jsem vzděláním matematický ekonom. Mám vystudovanou ekonomii a pak matematiku na Matfyzu (pozn.red. – Matematicko – fyzikální fakulta Univerzity Karlovy).

Pan prezident Zeman se zlobí, když pak já říkám, že prognostika neexistuje. Člověk je buď ekonom nebo matematik nebo sociolog.

Pro rok 2016 bych predikoval a věřím, protože jsem ekonom, že dál bude pokračovat ekonomický růst. I když se všichni shodujeme, že už nebude tak rychlý, jako tento rok, ale že bude solidní.

Jaké budou Vánoce Vladimíra Dlouhého?

Mám desetiletého vnuka a také devadesátileté rodiče, i když maminka by hrdě hlásila, že jí jenom 87, s nimiž a se synem a snachou je strávíme společně, tak se docela těším.