„V rekreačně nejvytíženějších lokalitách na březích přehradních nádrží Orlík a Slapy je velice rozdílná situace. Zatímco na Slapech se v dosavadním průběhu sezóny drží voda na výborné úrovni, Orlík se v letošním roce potýká s vysokým obsahem sinic, které negativně ovlivňují kvalitu vody," informoval Luboš Mandík, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram, které Povltaví monitoruje.

Ani při posledním vzorkování se stav v Orlické přehradě výrazně nezlepšil

V lokalitě Lavičky bylo sice varování odvolané, ale u ostatních třech koupacích míst (Popelíky, Trhovky, Podskalí) je kvalita vody hodnocená stupněm čtyři a ke koupání nevhodná.

Kromě monitorovaní v pravidelných termínech (další byl včera – výsledky bodu vyhodnocené do konce týdne) jsou prováděné opakované kontroly na koupacích místech, kde podle posledního vzorkování byla kvalita vody hodnocená stupněm tři a horším.

Ke zlepšení došlo v písníku Bakov na Mladoboleslavsku, kde se obsah sinic snížil a voda je hodnocená třetím stupněm.

Na Ostré a ve Vyžlovce je zákaz koupání

Naopak k výraznému zhoršení došlo na přírodních koupalištích jezero Ostrá na Nymbursku a Vyžlovka v oblasti Praha – východ.

„Z důvodu masívního rozvoje sinic v nich byl vyhlášený zákaz koupání. K výraznému zhoršení došlo i na jezeře Poděbrady, zde je však podobně jako na většině lokalit na Orlíku vydané pouze varování před koupáním," konstatoval hygienik Luboš Mandík.

Na ostatních sledovaných koupalištích ve volné přírodě se navzdory extrémně teplému a slunečnému počasí udržuje kvalita vod na dobré úrovni.

Včera hygienici nabírali vzorky i pro zjištění případné přítomnosti bakterií Escherichia coli a střevní enterokoků.