Výrobce Škoda Transportation a provozovatel České dráhy hledají pro chystané soupravy trefné pojmenovaní v duchu tradice předchozích souprav, které nesou například označení CityElefant (dvoupatrové jednotky na trati Benešov – Praha), RegioPanter nebo Regionova (motorové soupravy na trati Čerčany – Vrané – Praha, Čerčany – Světlá nad Sázavou, Benešov – Tábor).

České dráhy celkem zakoupí deset pětivozových, do nichž se vejde 350 sedících cestujících, a čtyři kusy třívozových elektrických jednotek s kapacitou 200 sedících lidí. Jedná se o moderní nízkopodlažní vlaky, které budou vyrobené během příštích dvou let. Na první se mohou cestující těšit již v druhé polovině letošního roku.

Soupravy nabídnou cestujícím komfortní klimatizovaný interiér, bezbariérové sociální zařízení nebo Wi-Fi. Interiér bude navíc uzpůsobený pro dálkovou přepravu.

Samozřejmostí jsou polstrované a polohovatelné sedačky, sklopné stolky, elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky, oddělené oddíly pro cestující s dětmi do 10 let nebo prostory pro uložení jízdních kol, kočárků a dalších objemných zavazadel.

Cestující nyní mají šanci si svůj dopravní prostředek budoucnosti pojmenovat

Informace o průběhu jízdy a následujících zastávkách lze sledovat pomocí moderního audiovizuálního informačního systému.

Inspiraci pro pojmenování lze najít ve fotogalerii předchozí soupravy RegioPanter, jež se v úseku Votice – Bystřice proháněla rychlostí 160 km/h, nebo na internetové prezentaci výrobce, která nový vlak podrobněji představuje a kde je také možné vyplnit on-line hlasovací formulář.

Oceněných bude deset nejzajímavějších návrhů zaslaných na emailovou adresu: novyvlak@skoda.cz do 31. března. Vítěz získá jednoroční volnou jízdenku na vlaky ČD v hodnotě téměř 20 tisíc korun, soutěžící na druhém místě obdrží kartu s jednoroční poloviční slevou a další účastníky v pořadí ocení národní železniční dopravce kilometrickými bankami a poukazy na jízdenky v ceně tisíc korun.