Pro zalepení výtluků na obecních cestách (nikoliv státních nebo krajských silnicích 1. až 3. tříd) má redakce k dispozici až metrák speciální pružné asfaltové směsi, kterou lze díru vyspravit během několika minut s minimální námahou. Pouze s pomocí koštěte, lopaty, hrabiček a ručního pěchovadla.

Po krátkém zaškolení o doporučeném jednoduchém postupu výspravu vozovky zvládne každý. Nezaměstnaný na výpomoci v obci od pracovního úřadu až po starostu.

„Nový český kvalitní materiál  s přídavkem aditiv vyráběný  ve středních Čechách umožňuje zpracování za studena. Směs se perfektně se aplikuje v létě i v zimě. Není dvousložková, nic dalšího se do ní nepřidává a opravované místo je možné ihned projíždět. Na pneumatiky se směs nelepí," nastínil Pavel Mencl z firmy, která pružnou směs některé z radnic věnuje.

Speciální směs kamenné drtě, asfaltu a aditiv, vyráběná v Kytíně na Dobříšsku a v přibližně v dalších dvaceti zemích podle anglické receptury, připomíná obří kaviár s vlastnostmi žvýkací gumy.

„V Německu jí nazývají Kaugumyasfalt," podotkl Pavel Mencl při ukázce aplikace směsi před zdravotním střediskem ve Stříbrné Skalici.

Správci komunikací nemusí řešit opravy asfaltových vozovek celoplošně, ale operativně ihned,  jakmile se někde malá díra v asfaltu objeví.

„Směs se na místě už nedomíchává, je okamžitě k použití. Vysype se z kbelíku. I při nízkých teplotách hezky teče.  Když se pěchovadlem zhutní, stačí ručním, nemusí být motorové, hmota zareaguje a ve výtluku se zpevní. Nelepí se na pneumatiky, není jí potřeba něčím zasypávat. Místo je hned pojízdné. Postupem času, jak se zapráší nečistotami, tak ještě zpevní. Oprava je trvalá i přes zimu a vydrží v silnici běžnou zátěž," popsal Pavel Mencl vlastnosti směsi, které je vyzkoušená nejen v Evropě, ale i v Jihoafrické republice či Americe.

„Hmota je ekologická,  dá se skladovat venku  až dva roky i na dešti beze změn vlastností, není s tím problém," vysvětlil manažer asfaltových technologií, který pro redakci Benešovského deníku vyčlenil metrák směsi na bezplatnou opravu výtluku na některé z obecních komunikací na Benešovsku. 

Nominovat výtluk na místní silnici či ulici  (nikoliv státní či krajské komunikaci) mohou čtenáři Deníku do konce června.

Posílejte fotografie výtluků v asfaltu na obecních a místních komunikacích s jejich rozměry,  hloubkou a přibližným stářím. Nejzajímavější díry zveřejníme 
v novinách a na webových stránkách Benešovského deníku začne hlasování čtenářů, který starosta nebo starostka  dostane  zdarma  materiál na jeho expresní opravu.

Čtenáři Benešovského deníku mohou začít ihned posílat fotografie děr v asfaltu v jejich bydlištích na emailovou  adresu: ladislav.jerie@denik.cz nebo poštou na: Redakce Benešovského deníku, Na Bezděkově 2056, 256 01 Benešov.