„Uspěli jsme v prvním hodnocení při získávání dotace na tvorbu místních akčních programů ve výchově a vzdělávání. Spolupracujeme s řediteli škol a školek na území obce s rozšířenou působností (ORP) Votice i ostatní veřejností," informoval Viktor Liška, předseda Mikroregionu Voticko, který připravuje školská zařízení v regionu na velkou změnu.

Školskou reformu a nová pravidla čerpání peněz z operačního programu výchova a vzdělávání. To obnáší zpracování projektů obcí, přípravu žádostí a navazující výběrová řízení napasovaná na mantinely evropských fondů.

„Aby tady existovala rozumná koncepce místního vzdělávání dopracovaná do konkrétních cílů, jako je další vzdělávání učitelů, opravy škol i jejich přestavby," vysvětlil Viktor Liška.

Asistenti by působili na sdílené úvazky

„Smyslem místního akčního plánu je spolupráce. Například při inkluzi, kdy budou ve školách pro žáky potřebovat asistenty, psychology a další podpůrný aparát, kteří nastoupí na sdílené úvazky," upřesnil předseda Mikroregionu Voticko.

V praxi by uvedení pracovníci působili ve více vesnických školských zařízení, která si vzhledem k limitovanému rozpočtu nemohou dovolit platit odbornou sílu na hlavní pracovní poměr.

Zapojí fotbalisty i hasiče

„Dále do tvorby programu zapojíme školní družiny a kluby, jazykovou školu, nízkoprahový klub. Měly by být podchycené celé skupiny obyvatel, které se podílí na vzdělávání dětí a mládeže. Včetně fotbalistů, dobrovolných hasičů a dalších spolků," objasnil Viktor Liška.

Kancelář svazku obcí, která zajišťovala původně informační dotační servis pro deset obcí původního Mikroregionu Džbány a nyní v transformovaném Mikroregionu Voticko pro 15 členů, začala na dokumentaci k vytvoření místního akčního plánu pracovat začátkem února.

Na jeho doladění se všemi zainteresovanými subjekty na České Sibiři v působnosti ORP Votice má osmnáct měsíců do 31. července 2017.