„Během první části programu je zejména pro děti připravená netopýří stezka, kde si vyzkouší různé úkoly související s životem netopýrů v lesním prostředí, případně se mohou zapojit do výtvarných dílen a společné výroby symbolického netopýřího stromu.

Kromě toho budou mít návštěvníci možnost pozorovat letní kolonii netopýra velkého sídlící v hradní věži a dozvědět se podrobnosti o jejím životě, prohlédnout si fotografickou výstavu o netopýrech nebo se setkat s handicapovanými netopýry, které je možné si i pohladit," uvedla kastelánka hradu Magdalena Timplová.

Přibližně ve 20 hodin následuje  přednáška s promítáním, která přiblíží svět netopýrů zejména ve vztahu k lesnímu prostředí a stromům obecně.

„Lidé mají netopýry většinou spojené s jeskyněmi a štolami nebo půdami budov, málokdo však ví, že pro netopýry mají velký význam také lesy.

Netopýři zde nacházejí úkryty ve stromových dutinách a štěrbinách a v lesích rovněž mnoho druhů loví potravu. I zde jsou však ohrožováni úbytkem vhodného prostředí. Naším cílem je na tuto problematiku upozornit a ukázat možnosti, jak lze situaci zlepšit," vysvětlila Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů.

Na  závěr programu je připravená vycházka k řece spojená s pozorováním lovících netopýrů pomocí ultrazvukových detektorů, které umožňují zachycovat jejich echolokační signály.

Další pozorování se uskuteční v sobotu na hradě Šelmberk u Mladé Vožice.