Na nového starostu Jiřího Slavíka vypadl „kostlivec" až 20. listopadu při přebírání funkce do Jany Kocurové.

„Město v červnu podávalo žádost o prominutí pokuty, ale dosud neznáme výsledek. Osobně jsem přesvědčený, že k porušení dotačního titulu nedošlo, ale finanční ředitelství je jiného názoru," konstatoval Jiří Slavík.

Překvapivou informaci o pokutě projednávalo votické zastupitelstvo při zasedání v pondělí, na němž se napříč politickými subjekty shodlo na rozpočtovém provizoriu v začátku roku 2015.

„Při provizoriu může radnice na výdaje použít jednu dvanáctinu rozpočtu 2014. To platí na přechodnou dobu i pro příspěvkové organizace zřizované městem. Omezení se netýká rozpracovaných investičních akcí s dotační spoluúčastí," vysvětlil starosta Jiří Slavík.

Schodek měl činit 21 milionů korun

Na přípravu řádného rozpočtu 2015 měli nově zvolení zastupitelé vzhledem k opakované volbě vedení města málo času. Úředníky připravený rozpočet byl minusový.

„Shodli jsme se na zkorigování zdůvodnitelného schodku pro příští rok na něco málo přes sedm milionů korun použitelných pro spoluúčast na dotacích. Uvažovaný schodek 21 milionu korun měl být použitý na provozní výdaje a to nejde," vysvětlil Jiří Slavík.

Odsouhlasený schodek v roce 2015 pokryje radnice ze zůstatku na účtu. Nyní je navržený rozpočet města zveřejněný na úřední desce a jeho schválení je naplánované na 14. ledna.

Například poplatky za odvoz komunálních odpadů by pro votické občany měly podle přijaté obecně závazné vyhlášky zůstat na stejné výši, jako letos.